27. FESTIVAL DNEVI POEZIJE IN VINA: Pesniški Raj na Ptuju

Dnevi poezije in vina (DPV), največji in najprepoznavnejši mednarodni pesniški festival v tem delu Evrope, bo tudi letos navdušil ljubitelje poezije in vina. Festival, ki je uspešno združil pesniško besedo s promocijo najkakovostnejših slovenskih vin, bo potekal od 24. do 31. avgusta na Ptuju in v številnih drugih krajih. Za organizacijo in program letošnjega festivala je prevzela odgovornost pesnica Kristina Kočan.

 

Uradna otvoritev bo potekala v četrtek, 24. avgusta, na slikovitem Vrazovem trgu na Ptuju, kjer se bo odvijalo tudi osrednje dogajanje. Festival bodo organizatorji tradicionalno odprli z branjem Odprtega pisma Evropi, ki ga je letos prispeval priznani angleški pesnik David Harsent. V pismu izraža svojo skrb glede evropske kulture, obenem pa poudarja pomen mednarodnih kulturnih povezav.

Osrednja gosta festivala bosta švicarska pesnica Ilma Rakusa in litvanski pesnik Eugenijus Ališanka. Oba bosta predstavila svoje izbrane pesmi, ki bodo izšle v dvojezičnih knjigah v okviru Beletrinine zbirke. Prav tako bodo nastopili številni drugi pesniki iz različnih delov sveta, med njimi bo posebno mesto namenjeno tudi slovenskemu avtorju Franceu Forstneriču ob 90. obletnici njegovega rojstva.

Festival, ki vsako leto privabi več kot pet tisoč obiskovalcev, bo gostil Velika pesniška branja na Vrazovem trgu, kjer bodo pesniki predajali svoje stvaritve občinstvu. V sklopu bogatega spremljevalnega programa bodo potekale tudi literarne delavnice, večerni koncerti in družabni vinsko-kulinarični dogodki.

Vse prireditve na festivalu, razen dveh kulinaričnih dogodkov, bodo brezplačne in potekale v slovenskem in angleškem jeziku. Dnevi poezije in vina bodo tako znova ustvarili pravi pesniški raj na Ptuju, ki bo očaral ljubitelje poezije in vin.

Dobrodošli na pesniškem prazniku!