25. oktober je Evropski dan pravosodja

Ob današnjem Evropskem dnevu pravosodja vse slovenske notarske pisarne pripravljajo Dan odprtih vrat. Na Ptuju lahko obiščete notarko Marijo Škovrlj in notarja Andreja Šoemna.

Foto: Notarska zbornica Slovenije
25. oktobra države članice EU obeležujejo Evropski dan pravosodja. Ena najpomembnejših aktivnosti, pri kateri sodelujejo vse slovenske notarske pisarne, je tako imenovan »Dan odprtih vrat«, ki letos poteka pod naslovom »Spoznajte svojega notarja«.

Danes torej slovenske notarke in notarji vabijo svoje stranke oziroma uporabnike notarskih storitev, da se v času  uradnih ur od 9. do 14. ure oglasijo na pogovor in svetovanje.

 

Dnevi odprtih vrat notarjev so del Evropskega dneva pravosodja, pobude Evropske komisije in Sveta Evrope, ki poteka vsako leto okoli 25. oktobra z namenom, da približajo civilno pravo državljanom, jih seznanjajo z njihovimi pravicami in spodbujajo delo Sveta Evrope in Evropske komisije na področju pravosodja.

Za več informacij in seznam dogodkov obiščite spletno stran Sveta notariatov EU (CNUE): www.cnue.eu  ali Sveta Evrope: https://www.coe.int/sl/web/cepej/events/european-day-of-justice.

V državah EU bodo danes potekala številen aktivnosti

Z namenom, da bi bilo civilno pravo dosegljivo vsem evropskim državljanom tudi po drugih evropskih državah potekajo številne aktivnosti notarjev. V 13 državah Evropske unije (Avstrija, Belgija, Hrvaška, Češka, Estonija, Nemčija, Italija, Nizozemska, Poljska, Romunija, Slovaška, Slovenija in Španija) bodo že četrtič potekale prireditve za državljane in študente –  informativne seje, konference in brezplačna svetovanja, na katerih pričakujejo več tisoč ljudi, ki bodo imeli priložnost spoznati in postavljati vprašanja   o njihovih pravicah na področju stvarnega prava, družinskega in dednega prava.

Foto: Notarska zbornica Slovenije