18. maja odprtje razstave Dobrote slovenskih kmetij

Ptuj bo od 18. do 20. maja znova gostitelj enkratne državna razstava Dobrote slovenskih kmetij. Organizator je že izpeljal večino ocenjevanj, nazadnje bodo ocenjeni mlečni izdelki in izdelki iz žit.

Priprave na 29. državno razstavo Dobrote slovenskih kmetij, ki bo že po tradiciji v starodavnem minoritskem samostanu na Ptuju, so že v zaključni fazi. Skupno bo v 14 skupinah ocenjenih 1.070 izdelkov iz slovenskih kmetij, pa tudi s kmetij iz zamejstva.

Kot so sporočili iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj je do sedaj je ocenjenih 11 skupin izdelkov in skupno že nagrajenih 609 izdelkov, od tega je 354 zlatih, 194 srebrnih in 104 bronastih priznanj, ta številka pa ob koncu ocenjevanj še višja. Posebej bodo izstopali znaki kakovosti – najvišje priznanje na razstavi Dobrote slovenskih kmetij in to priznanje  prejmejo zlati nagrajenci za tri-krat zapored osvojeno zlato priznanje.

V dneh razstave dobrot je mnoge nagrajene izdelke mogoče tudi okušati in kupiti. Med odlične izdelke spadajo tudi nagrajene dobrote z Ekološke kmetije Morgan.

16. maja še zadnje ocenjevanje izdelkov iz moke

Tudi letos je v ocenjevanju največ mlečnih izdelkov, skupaj kar 207 in te bodo na Ptuju ocenili prihodnji teden 8. in 9. maja, 181 prijavljenih izdelkov iz moke pa bo ocenjenih v sredo, 16. maja.

Razstava Dobrote slovenskih kmetij bo na ogled od petka, 18. do nedelje, 20. maja, vsak dan med 9. in 18. uro. Pripravljen je tudi bogat spremljevalni program celotne prireditve in dogajanja na Ptuju v dneh razstave, bogata ponudba dobrot pa bo tudi na stojnicah na dvorišču minoritskega samostana.

KGZ Ptuj, foto: Boris B. Voglar