Dnevi poezije in vina na Ptuju in v okolici

Največji in najprepoznavnejši mednarodni pesniški festival v tem delu Evrope že več kot dvajset let uspešno združuje pesniško besedo in promocijo najkakovostnejših slovenskih vin. Dnevi poezije in vina vsako leto zadnji teden avgusta gostijo številne pesnike z vsega sveta ter izbrane domače vinarje. Korejski fenomen Ko Un, ameriška pesnica C. D. Wright in švedski nominiranec za Nobelovo nagrado Lars Gustafsson so le nekatera izmed uglednih imen minulih festivalov. Glavnima poudarkoma – poeziji in vinu – se pridružuje še premišljen program s področja glasbene, vizualne, fotografske, filmske in drugih umetnosti za vse starostne in interesne skupine. Od leta 2014 so Dnevi poezije in vina član evropske pesniške platforme Versopolis, ki jo podpira program Ustvarjalna Evropa. Vsi festivalski dogodki so brezplačni, potekajo v slovenskem in angleškem jeziku ter vsako leto pritegnejo več kot 8.000 obiskovalcev.

Tudi v tem letu bodo na Ptuju in okolici priznani pesniki in pesnice iz desetih držav sveta na Ptuju, v Ljubljani in v drugih mestih Slovenije s poezijo in glasbo nastopili na številnih dogodkih 24. mednarodnega pesniškega festivala Dnevi poezije in vina. Eden najprestižnejših in najodmevnejših mednarodnih pesniških festivalov v tem delu Evrope, ki se bo letos odvil med 26. in 29. avgustom, že leta združuje pesniško besedo in promocijo najodličnejših slovenskih vin. Osrednji imeni festivala bosta italijanska pesnica Patrizia Cavalli in škotski pesnik ter pisatelj John BurnsideOdprto pismo Evropi bo tokrat napisala in na Ptuju prvič prebrala madžarska pesnica in prozaistka Krisztina Tóth.

Patrizia Cavalli je ena od najbolj prepoznavnih sodobnih italijanskih pesnic, avtorica sedmih pesniških zbirk, posebno veljavo pa je dobila med ameriškimi pesniki, ki so jo tudi množično prevajali. Škotski pesnik in pisatelj John Burnside je za svoja dela prejel številne nagrade, med drugim prestižno nagrado T. S. Eliota, sicer pa poučuje kreativno pisanje, ameriško poezijo ter poezijo in ekologijo na Univerzi v St. Andrewsu. Krisztina Tóth je ena izmed najbolj branih in priljubljenih madžarskih avtoric, ki se podpisuje pod deset pesniških zbirk in šest proznih del, njena dela pa so prevedena v več kot 15 jezikov.
Glavnima poudarkoma – poeziji in vinu – se tudi letos pridružuje bogat spremljevalni umetniški program za vse starostne in interesne skupine, vsi dogodki pa bodo brezplačni in bodo potekali v slovenskem in angleškem jeziku.

Več o programu:  www.stihoteka.com

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR