Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler – Kralj je povabil na sestanek predstavnike Sindikata delavcev migrantov Slovenije, da se dogovorijo glede nekaj odprtih vprašanj.

 

V prejšnjih sklicih vlade do takšnih dogovorov še ni prišlo!

Indeksiranje otroških dodatkov

Na sestanku v kabinetu ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je resorna ekipa s predstavniki SDMS, govorila predvsem o pripravah na zastopanje interesov slovenskih družin pred Evropskim sodiščem v procesu proti Republiki Avstriji, zaradi indeksacije otroških dodatkov, ki se bo pričel zelo kmalu.

Spomnimo, da je Avstrija 1.1.2019 uzakonila indeksiranje otroških dodatkov, kar pomeni, da se višina otroškega dodatka določi glede na življenjski standard države, v kateri otrok živi. Naše mnenje, kot tudi mnenje resorne ekipe ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropske komisije, je v nasprotju z nasprotju s pravili EU o prostem gibanju delavcev in o usklajevanju sistemov socialne varnosti.

Nadomestila za brezposelnost – država se odreka denarju iz tujine

Druga pomembna tema, o kateri so udeleženci sestanka razpravljali, so nadomestila za brezposelnost. Slovenski delavec, ki v tujini (recimo Avstriji) izgubi delo, je v Sloveniji upravičen do nadomestila, določenega z Zakonom o urejanju trga dela, kjer je določen maksimalni znesek tega prejemka 892,50 EUR.

Že v času prejšnjih dveh vlad, so na njih naslavljali vprašanje ali npr. Republika Avstrija Sloveniji refundira znesek nadomestila za brezposelnost čezmejnega delavca iz sklada , v katerega delavec v Avstriji ta znesek vplačuje, vendar odgovora nismo prejeli.

Tega so prejeli na današnjem sestanku, po tem, ko je po našem opozorilu na izogibanje odgovorom pri uradnikih urgiral sam minister. Izvedeli so, da Slovenija dobi znesek za nadomestilo za brezposelnost čezmejnega delavca povrnjenega iz tujin (Avstrije) vsaj za prve tri mesece oz. pet mesecev, v kolikor je oseba tam zaposlena neprekinjeno vsaj 12 mesecev.

Ali vam je všeč novica? Všečkajte FB stran:

Pri tem se je pojavilo vprašanje zakaj čezmejni delavec ni upravičen do celotnih sredstev, ki bi mu jih izplačala npr. Republika Avstrija. Problem, ki ga v sindikatu vidijo je slovenska zakonodaja, ki omejuje višino nadomestila za brezposelnost za vse rezidente navzgor. Slovenija tako od države v kateri je bil čezmejni delavec nazadnje zaposlen ne more dobiti več denarja, ker jo »omejuje« slovenska zakonodaja.

In zakaj bi čezmejni delavci bili drugače obravnavani kot domači delavci pri nadomestilu za brezposelnost?

  1. Dejstvo je, da dobi denarno nadomestilo za čezmejnega delavca Slovenija refundirano (povrnjeno) iz tujine in zato nima »dejanskih« stroškov. Ko se čezmejnemu delavcu izplača manj, kot bi dobila refundirano iz tujine, pa se Slovenija odpoveduje denarju iz tujine. S takšno zakonodajo se dela finančna škoda ne samo čezmejnemu delavcu, ki dobi manj denarja kot bi lahko (saj je to njegova pravica iz tujine), ampak se dela škoda tudi proračunu saj bi višje refundirano nadomestilo za čezmejnega delavca pomenilo višje plačilo prispevkov in višje plačilo dohodnine. Posredno pa bi bila tudi višja potrošnja in s tem druge povezane dajatve. Slovenija bi dobila sredstva refundirana iz tujine sicer z zamikom kakšnega leta, a vseeno to ni razlog za finančno škodo, ki se dela. O tej temi so v SDMS opozarjali, spraševali pristojne že od same ustanovitve sindikata torej od leta 2016 in prej še niso dobili točnih odgovorov.
  2.  Dejstvo je, da delavec v tujini plačuje prispevke (zavarovanje) za primer brezposelnosti v dosti višjih zneskih kot jih plačuje delavec v Sloveniji. V Avstriji delavec plačuje mesečno tudi do 30x višje zavarovanje (prispevke) za primer brezposelnost, kot ga plačuje pri enakem brutu slovenski delavec.

Za ureditev te situacije, se je minister že na samem sestanku jasno postavil na stran slovenskih čezmejnih delavcev.

Predsednik SDMS je dolgo pričakovani sestanek ocenil kot konstruktiven in pozitiven. V prihodnje prav tako pričakuje podoben pristop in sodelovanje z ministrstvom pri oblikovanju vzdržne in celostne rešitve za vse čezmejne delavce.

“Končno smo dočakali sestanek ki ga lahko ocenim kot konstruktiven, dovolj sproščen in tehten, da smo spregovorili tudi o zgodbah iz terena in ne samo o goli interpretacija zakonodaje. Minister se je postavil na stran problematike in sam aktivno sodeloval pri vprašanjih ostali sestavi resorne ekipe. Pogovori se bodo seveda še nadaljevali, vendar v sindikatu na to ne bomo čakali. 1.1.2021 se nezadržno približuje in do takrat potrebujemo celovito, predvsem pa vzdržno rešitev. Brez podpore ljudi žal tudi tukaj ne bo šlo, zato že zdaj apeliram na vse čezmejne delavce, da spremljajo aktivnosti SDMS v prihodnje in v njih tudi sodelujejo. Vlado in državo nasploh pa pozivam, da se neha odrekati denarju iz tujine ter da se zadev loti resno in preudarno.”

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR