11. Korantov pohod

Letošnjega 11. Korantovega teka so se udeležila povabljena društva korantov, pokačev in oračev iz Kidričeva, Hajdine, Podlehnika in Vidma. Etnografsko društvo Kurenti Vetrovniki je bilo letošnji gostitelj tega dogodka. Člani društev so se zbirali zjutraj pred občinsko stavbo in se odpravili po Kidričevem, so zapisali na net-tv.si.

 

“To je za nas 5. Letni čas, za to živimo in smo ponosni na to,” je ponosno izjavil župan Občine Kidričevo, Anton Leskovar.

Fašenk, peti letni čas, privabi različne generacije, da z druženjem in zvokom odgnajo zlo in prinesejo dobro. Pot so začeli pred občinsko stavbo in potovali skozi Talum v Apače, kjer so jih gostitelji pripravili kulinarične dobrote. Župan občine Podlehnik je bil med udeleženci in prešel celotno pot v Korantovi opravi.

Župan Anton Leskovar kot Pokač!

“V teh krajih je fašenk že stara tradicija, jaz kot 7 letni otrok sem že hodil v orače, tako da sem ponosem na to, da se ta tradicija nadaljuje, tudi sem ponosen, da se povezujemo s sosednjimi občinami,” je za net-tv.si povedal župan Leskovar.

Iz Kidričeva so se odpravili v Apače, kjer so jih pogostili pri domačinu, nato pa skozi gasilski dom proti Lovrencu na Pohorju. Tam je tudi zapokal župan Anton Leskovar, ki je eden izmed ustanoviteljev karnevalske skupine in redno sodeluje pri pustnih aktivnostih.

“To že delam svojih 6 ali 7 let, tudi seme den od soostanoviteljev te skupine in imam to v krvi. Kurent sicer nisem bil, znam pa pokat in sem soustanovitelj pokačov Župečja vas. Živim tudi za fašenk,” je izjavil Leskovar.

Po več kot 4-urni hoji v Korantovi opravi, težki več kot 30 kilogramov, so se zaključili na igrišču v Lovrencu. Predsednikom lokalnih društev iz štirih občin so podelili nagrade in nadaljevali zabavo pozno v noč. Taki dogodki krepijo medsebojno sodelovanje in zaupanje, čeprav kurenti velikokrat med seboj imajo sporov ali zamere.

“Pust je predvsem Kurentovo obredje. Se s časom spreminja, ampak bistveno je to, da se ne oddaljimo od pravega pomena, to je, da znamo sodelovat in da se skupaj trudimo ohranjati izročila,” je za net-tv.si izjavil župan Podlehnika, Sebastjan Toplak.

Vir: net-tv.si

MR