1. november je dan spomina na mrtve

Danes je 1. november, ko obeležujemo dan spomina na mrtve, oziroma praznik vseh svetih. V naši kulturi na ta dan obiskujemo grobove bližnjih, s cvetjem in prižiganjem sveč pa se poklonimo spominu na pokojne.

V Sloveniji je 1. november tudi državni in krščanski praznik, za ta dan pa je značilno obiskovanje grobov in udeležba pri cerkvenih obredih ter spominskih slovesnostih. Ob dnevu spomina na mrtve ljudje obiskujejo pokopališča, prinašajo cvetje in prižigajo sveče, opravijo pa še poseben obred blagoslova grobov.
Dan spomin na mrtve …

Tako narekuje običaj, da grobove svojih bližnjih okrasimo s cvetjem in gorečimi svečami, pokojnih pa se spomnimo s slovesnostmi, ki bodo danes potekale po vsej državi.
Praznik je tako bolj kot drugi dnevi v letu povezan tudi z religioznim razmišljanjem o življenju, smrti, vstajenju od mrtvih in večnosti. Na praznik vseh svetih bodo maše po vseh slovenskih župnijah, popoldne pa bodo molitve za verne rajne v cerkvah in na pokopališčih.

Bi prižgali letos svečo manj?

Tako se glasi akcija Ministrstva za okolje in prostor, s katero želi ministrstvo za okolje in prostor zmanjšati porabo sveč. Okoljevarstveniki priporočajo, da izberemo steklene sveče, ki so okolju prijaznejše, lahko pa preprosto prižgemo svečo manj in ob tem pomislimo tudi na naše okolje. »Predniki vam ne bodo zamerili, če boste letos prižgali svečo manj, potomci vam bodo za to hvaležni,« ob tem dodajajo na ministrstvu.
Foto: TM