1. november – dan spomina na mrtve

1. november, dan-spomina-na-mrtve, fundacija-svečka

Na praznik vseh svetih na grobovih cvetje in sveče

Danes je 1. november, ko obeležujemo dan spomina na mrtve oziroma praznik vseh svetih. V Sloveniji je to tudi državni in krščanski praznik, za ta dan pa je značilno obiskovanje grobov in udeležba pri cerkvenih obredih in spominskih slovesnostih.

Ob dnevu spomina na mrtve ljudje obiskujejo pokopališča, prinašajo cvetje in prižigajo sveče, opravijo pa še poseben obred blagoslova grobov. Tako narekuje običaj, da grobove svojih bližnjih okrasimo s cvetjem in gorečimi svečami, pokojnih pa se spomnimo s slovesnostmi, ki bodo danes potekale po vsej državi. Praznik je tako bolj kot drugi dnevi v letu povezan tudi z religioznim razmišljanjem o življenju, smrti, vstajenju od mrtvih in večnosti. Na praznik vseh svetih bodo maše po vseh slovenskih župnijah, popoldne pa bodo molitve za verne rajne v cerkvah in na pokopališčih.

Do danes akcija Manj svečk za manj grobov

Po več slovenskih krajih do danes poteka že deveta ekološko-humanitarna akcija Manj svečk za manj grobov. Njen namen je, da ljudje namesto za pretirano okraševanje grobov s svečami, ki predstavljajo tudi obremenitev za okolje, sredstva raje namenijo za nakup medicinskih pripomočkov in zdravljenje, so sporočili iz fundacije Svečka.

Darovalci bodo v zameno za donacijo na stojnici prejeli zastavico sočutja, s katero se bodo lahko poklonili preminulim. Lahko pa se odločijo tudi za prižig virtualne SMS svečke, tako da na število 1919 pošljejo SMS s ključno besedo SVECKA, če želijo darovati en evro, ali SVECKA5 za donacijo v višini pet evrov. Na ta način so v preteklih letih z zbranimi sredstvi pomagali že mnogim.

TM