Zaščita pred soncem

sonce, koža, sončenje, nasvet

Kako izbrati ustrezen izdelek za zaščito kože

Zagorela koža daje telesu privlačen videz. Toda pretirano izpostavljanje sončnim žarkom lahko kožo poškoduje in veliko prezgodaj postara. Poškodbe kože se lahko v obliki rdečine ali celo opeklin pokažejo takoj, lahko pa šele čez nekaj let ali celo čez desetletja (npr. kot prezgodaj postarana koža ali kot kožni rak). Pravilno izbran izdelek za zaščito in nego kože med izpostavljanjem soncu in po njem ter upoštevanje priporočil dermatologov ohranja vitalnost in lep videz kože.

Splošni ukrepi za zaščito pred sončnimi žarki

Uporaba primernega izdelka za zaščito pred soncem ni edini ukrep, ki nas lahko zaščiti pred škodljivimi vplivi sončnih žarkov. Pomembno je, da se izogibate sončnim žarkom med 10. in 16. uro, ko so ti najmočnejši. Umaknite se v senco, telo pa zaščitite z ohlapnimi oblačili in pokrivalom. Posebno pozornost morate nameniti tudi zaščiti oči in nositi kvalitetna sončna očala.  Kožo negujte tudi po sončenju.

Poskrbite, da pijete zadostne količine tekočine, saj tudi s tem kožo vlažimo. Pa ne samo kože, ampak celotno telo, tako, da ne pride do pregrevanja telesa in s tem do sončarice.
Prekomerno izpostavljanje sončnim žarkom je še posebej nevarno za ljudi s povišanim krvnim tlakom in bolnike po srčnem infarktu. Tudi dojenčkov in majhnih otrok posebej ne izpostavljajte sončnim žarkom. Sončne opekline v otroštvu povečajo tveganje za nastanek kožnega raka v kasnejših letih. Ker lahko preobčutljivost na koži povzročijo tudi nekatera zdravila, vprašajte v lekarni, ali pri uporabi vašega zdravila sončenje ni priporočljivo.

Uporaba pripravkov za zaščito pred soncem
Zaščitne pripravke nanašamo na kožo nekaj časa pred začetkom izpostavljanja soncu na vse izpostavljene dele, ko je koža še hladna in suha, ponovno nanašanje je potrebno po plavanju, močnem potenju ter brisanju z brisačo. Nanos pripravka mora biti zadosten, kar v praksi pomeni, da na vsako okončino, prednjo in zadnjo stran trupa ter glavo z vratom nanesemo po 5 ml oziroma 1 čajno žličko pripravka.
Od začetka leta 2007 so oznake na izdelkih za zaščito pred soncem v skladu s priporočili evropske komisije, tako da so zaščitni faktorji razvrščeni po stopnjah zaščite pred soncem in niso več podani samo s številčnimi vrednostmi glede na absorbcijo UV-B sevanja.
Nizka stopnja zaščite –faktorji 6,8,10
Srednja stopnja zaščite – faktorji 15-25
Visoka stopnja zaščite – faktorji 30-50
Zelo visoka stopnja zaščite – faktorji nad 50

Ustrezni in zanesljivi izdelki za zaščito pred soncem, ki so na voljo v lekarnah, bodo poleg osnovne naloge, zaščite pred soncem, zadovoljili tudi številnim drugim zahtevam, kot so različni tipi kožne pigmentacije, alergije ali občutljivosti na sonce, kožne bolezni ali posebne potrebe po zaščiti kože pred soncem.

Kako ukrepati, ko nas sonce že opeče?
Prekomerna izpostavljenost UVB žarkom povzroča na koži poškodbe, ki jih v začetni fazi opazimo kot rdečico. Ta se lahko stopnjuje v oteklino, bolečino, pekoč občutek. Ko opazite, da koža postaja rožnata, se takoj umaknite s sonca. Vnetna reakcija nastane približno 30 minut po sončenju, najmočneje pa je izražena šele po 12 oziroma 24 urah. Pogosto je zato prepozno, da se s sonca umaknete šele takrat, ko je rdečina že prisotna.
Na opekline nanašajte hladne obkladke, saj na ta način lajšate bolečine in nižate temperaturo kože. Opekline negujte z geli (na primer gel aloe vera), v kasnejši fazi pa z vlažilnimi kremami.

Izdelki za zaščito pred soncem, ki so primerni za uporabo pri otrocih

Ustrezna zaščita otroške kože je še posebej pomembna! Otroška koža je tanjša in bolj občutljiva za poškodbe pod vplivom sončnih žarkov. Poleg tega lahko večja izpostavljenost kože soncu v mladosti bistveno poveča tveganje za nastanek kožnega raka v kasnejših letih.
Na splošno velja, da majhnih otrok ne izpostavljamo soncu, pač pa jih zaščitimo z obleko in senco. Dokler se otrok ne giblje samostojno, odsvetujemo uporabo izdelkov za zaščito pred soncem (vsaj do 6 meseca starosti).
Za zaščito otroške kože izberite izdelke, ki vsebujejo anorganske filtre (na primer titanov dioksid in/ali cinkov oksid) z visokim faktorjem zaščite. Izdelki naj vsebujejo čim manj konzervansov in dišav ter naj bodo vodoodporni.

Metoda Meško Žitnik, mag. farm., Lekarna pri Sv. Martinu, Zg. Hajdina

Foto: TM