Vzporedni mehanizem globoke države izjemno velika gledanost

Dokumentarec, posnet po knjigi Vzporedni mehanizem globoke države Rada Pezdirja, ni bil predvajan na RTV Slovenija, zato je bila premiera včeraj na Planet TV. Danes ga bodo ponovno predvajali na Nova24TV ob 20:00.

 

Vse je res!

Vzporedni mehanizem globoke države, ki je posnet po knjigi z enakim naslovom ekonomista Rada Pezdirja.

“Moja iskrena želja s tem dokumentarcem je, da bi ga predvajali na kateremkoli srečanju izvršilnih organov Združenja zveze borcev Slovenije. Jaz bi si končno želel pogovor z njimi in da lahko pričnemo z razpravo o zgodovini Partije. Želim si le debato, ne želim spremeniti toka zgodovine v Sloveniji,” v pogovoru o nastanku dokumentarca pojasni Rado Pezdir, ki je tudi soscenarist.

Po njegovih besedah se je produkcijska hiša že dogovorila za predvajanje dokumentarca tako v Sloveniji kot v tujini, so zapisali na siol.net.

“V dokumentarcu so nekatere tematike malo bolj izpostavljene,” na vprašanje, kakšne so razlike med njegovo knjigo in dokumentarcem, odgovori Pezdir, ki tudi trdi, da je dokumentarec bistveno bolj razumljiv in enostaven kot sama knjiga, so zapisali na siol.net.

Vrstni red zgodb je v dokumentarcu drugače kot v knjigi. Z nastankom vzporednega mehanizma, njegovo izgradnjo ter prehod vzporednega mehanizma skozi tranzicijo se pri dokumentarcu vse skupaj začne.

“Ta dokumentarec je pogled od zgoraj. Perspektiva, ki zaokroži celotno zgodbo in jo izpostavi kot ključno za razumevanje ne samo tranzicije, temveč 30 let razvoja slovenskega gospodarstva in političnega razvoja,” pravi Pezdir.

“V tranziciji se vzporedni mehanizem vzpostavi kot osrednji element v slovenskem bančnem sistemu. In tvori t. i. “nacionalni interes,” v resnici pa gre pravzaprav za pumpo denarja iz slovenskih bank v vzporedni mehanizem. Krona tega dogajanja, ki smo jo obdelali tudi v dokumentarcu, je afera Farrokh in pranje iranskega denarja v NLB. Predstavi tudi drugo sanacijo bančnega sistema, kar tudi ni bilo v skladu z regulativo, bančno zakonodajo ali internimi predpisi v samih bankah,” je za Siol izpostavil Pezdir.

 

Dodal je, da glede na to, da do sedaj ni dobil nobenih odzivov na knjigo, ki bi dokazovali, da objavljene informacije niso resnične.

 “Slabih odzivov na knjigo nisem dobil, čeprav so jo prebrali tudi mnogi iz, recimo temu, drugega političnega spektra. Tudi nisem dobil nobenih odzivov, da bi bilo kaj v knjigi izmišljeno. Torej vse je res,” pravi Rado Pezdir.

Preberite še:

Volitve 2022! Primerjamo obljube!

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Odgovor na veliko vprašanje: Zakaj je SDS prevzela vodenje vlade?

Primerjava vlad: Povprečne plače

 

MR