Vinska kraljica Slovenije preživela Dan s poslanko

Dan pred dnevom žena je Klub parlamentark, ki ga vodi poslanka SDS Suzana Lep Šimenko, v Državnem zboru pripravil dogodek, ki so ga poimenovali »Dan s poslanko«. Glavni namen dogodka je bila vzpodbuda mlajšim ženskam za vstop v politiko.

Poslanke so sicer na običajen delovni dan na delovnem mestu spremljale mlade ženske in se seznanile z njihovimi vsakodnevnimi obveznostmi. Udeleženke srečanja sta sprejela podpredsednik Državnega zbora Matjaž Nemec in predsednica Kluba parlamentark Lep- Šimenkova, ki je tokrat s seboj iz Haloz pripeljala tudi aktualno vinsko kraljico Slovenije Katarino Pungračič.

Poleg podpredsednika Državnega zbora Matjaža Nemca je udeleženke pozdravila tudi predsednica Kluba parlamentark Suzana Lep Šimenko.

Suzana Lep Šimenko je v uvodnem nagovoru povedala, da je dogodek idejno nadaljevanje Dneva s političarko, ki ga je leta 2011 organiziralo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, in izrazila prepričanje, da se bo ohranil tudi v prihodnjih mandatih, so med drugim zapisali na spletni strani DZ.

Dan s poslanko je naletel na odličen odziv.

»Marec predstavlja po besedah Lep-Šimenkove za ženske poseben mesec, saj v njem obeležujejo kar dva pomembna praznika – dan žensk in materinski dan. Izpostavila je, da je tudi po zaslugi uvedbe pogosto kritiziranih spolnih kvot, žensk v politiki čedalje več, to uravnoteženost pa bi morali graditi na vseh področjih življenja. Ženski glas, žensko mišljenje in ženska beseda so po besedah predsednice Kluba parlamentark drugačni, vendar nič manj pomembni od moških, saj ženske v svojem delovanju ne razmišljamo zgolj z glavo, ampak tudi s srcem. Ob koncu nagovora je izrazila veselje, da je projekt Dan s poslanko naletel na tako odličen odziv in vsem mladim gostjam zaželela, da danes na politiko pogledajo tudi skozi nekoliko drugačne oči.« Vir: www.dz-rs.si

Včerajšnji dogodek kot spodbuda mlajšim ženskam za vstop v politiko
Poslanka Lep-Šimenkova je po prijetnem dogodku strnila vtise in povedala: »7. marec 2018 sem preživela v družbi Katarine Pungračič. K sodelovanju sem jo povabila, ker je iz mojega okraja in ker menim, da ji bo kot vinski kraljici Slovenije izkušnja neposrednega vpogleda v delo politike, v delo poslanke lahko pri njenem delovanju zelo koristila.

Obisk vinske kraljice Slovenije je v Državnem zboru vzbudil precej zanimanja …

Projekt Dan s poslanko – spodbuda mlajšim ženskam za vstop v politiko je projekt, ki ga pod okriljem Kluba parlamentark moramo ohraniti tudi v prihodnje. Že sam odziv in interes za sodelovanje več kot polovice poslank trenutnega sklica DZ kaže, da je projekt dosegel svoj namen. Ko pa se spomnim nasmejanih obrazov in žarečih oči vseh prisotnih spremljevalk, pa lahko z gotovostjo rečem, da je bil naš cilj dosežem. Spremljevalke so dobile pravi vpogled v en delovni dan poslanke in imele so možnost direktne komunikacije z nami.

Katarina Pungračič, vinska kraljica Slovenije v družbi poslanke na Odboru za gospodarstvo. Foto: Borut Peršolja

Na poti v Ljubljani v družbi vinske kraljice Katarine Pungračič

Katarina prihaja iz občine Zavrč, sama sem iz občine Videm, zato se je najin dan pričel ob 6.15 v občini Videm. Pot do Ljubljane je hitro minila, saj sva si med vožnjo izmenjali številne izkušnje o najinem dosedanjem delu in planih za prihodnost. Glede na območje, iz katerega prihajava, sva velik del časa namenili tudi medsebojni izmenjavi mnenj o potencialih, ki jih imamo na območju Haloz. Pot do Ljubljane je trajala slabi dve uri. Katarina je bila prvič v Državnem zboru, zato ji je bil sprehod po parlamentarnih hodnikih še toliko bolj zanimiv. V Državnem zboru sva šli najprej do moje pisarne, ki si jo deliva s poslansko kolegico Nado. Ob 8.30 in ob 9. uri sva se udeležili Odbora za gospodarstvo. Vmes je seveda pogovor tekel tudi o organizaciji dela v Državnem zboru ter o zakonodajnih postopkih in načinih sprejemanja zakonov. Ob 11. uri je vse poslanke s spremljevalkami v preddverju Državnega zbora najprej nagovoril podpredsednik DZ ter nato še sama kot predsednica Kluba parlamentark. Sledile so izjave za medije in fotografiranje vseh prisotnih. Poslanke smo spremljevalke peljale tudi v prostore naše parlamentarne restavracije, kjer smo imele kosilo. Ob 13. 30 so imele spremljevalke voden ogled Državnega zbora, ki se je zaključil na balkonu dvorane, kjer so lahko v živo spremljale izredno sejo DZ glede stanja v Slovenski vojski, kjer je imel uvodni nagovor tudi predsednik republike Borut Pahor. Po spremljanju izredne seje DZ je sledilo še snemanje oddaje na televiziji ter proti večeru pot proti domu.
Dan, ki sem ga kot poslanka preživela v DZ RS s študentko kmetijstva Katarino, je bil tudi zame izjemno zanimiv. Poskušala sem ji pokazati zgradbo Državnega zbora, pisarne in sejne dvorane, v katerih poslanci delamo, predvsem pa predstaviti delo poslanke – od dela v Državnem zboru, do aktivnosti, ki jih imamo poslanci v svojem volilnem okraju in tudi znotraj stranke. Verjamem, da je v tem enem dnevu spoznala vsaj delček tega, kar poslanke počnemo. Zelo me je veselilo vsako njeno vprašanje in njen pogled razmišljanja, zlasti glede tem, ki so ji blizu.«
Dan s poslanko je bila odlična izkušnja

Katarina Pungračič je bila včeraj v vlogi spremljevalke predsednice Kluba parlamentark.

»Včerajšnji dan mi je razkril nova obzorja. Dan s poslanko je bila odlična izkušnja, ki mi je dala dejanski vpogled v delo poslank. Poslanka Suzana Lep Šimenko me je povabila in popeljala čez celoten dan, hkrati pa mi je razložila, kako potekajo seje in ostale obveznosti. Zagotovo je spremenila moj pogled na politiko in mi dokazala, da z aktivnimi dejanji lahko storimo marsikaj,« je po obiski DZ dejala Katarina Pungračič, ki je bila včeraj v vlogi spremljevalke predsednice Kluba parlamentark.
TM, Vir: DZ RS, foto: arhiv Suzana Lep Šimenko, Borut Peršolja