V Halozah se vari domače, butično pivo

haloze, pivo, frizi-beer

Ob vinski zgodbi zdaj nastaja še pivovarska

Če smo doslej Haloze poznali bolj ali manj po odličnem vinu, jih bomo poslej lahko spoznali še po odličnem pivu. Zgodba mladega podjetnika Dejana Krajnca, po poklicu frizerja, je zelo zanimiva, razvijati pa jo je začel bolj resno, ko se je pred dobrima dvema letoma z družino, s partnerko Moniko in hčerko Tinkaro, preselil na Veliki Vrh, v občino Cirkulane. In tukaj so začeli nastajati njegovi bolj resni pivovarski zvarki. Mala butična pivovarna sliši na ime Frizi Beer Kraft Pivovarna.

Zgodba, povezana s pivom, se je pri Dejanu začela kot hobi, a ker je bilo zraven veliko strasti, ga je to pripeljalo že v pravi profesionalizem. Nakupil je veliko pivovarske opreme, dejavnost registriral in razširil, pridobil pa je tudi vse potrebne papirje za odprtje mikro pivovarne.

Zanimivo je, da Dejan prej nikoli ni preveč maral piva, a ko je s kolegi šele pred leti obiskal kar nekaj malih pivovarjev, poizkusil različna piva, je bila zgodba že povsem drugačna. Njegova pot do prvih resnih začetkov in prvih produktov nikakor ni bila lahka, a leta 2014 se je vendarle »moral« soočiti z izdelavo svojega lastnega pivovarskega produkta.

Opravil tudi nacionalno poklicno kvalifikacijo za pivovarja

Prvi zvarek je bil tako zelo slab, pove Dejan, da je opustil željo po lastnem pivu vsaj za pol leta, potem pa se je v pivovarstvo vendarle malo bolj poglobil, pričel razvijati nov produkt in je uspelo. Obiskal je nekaj seminarjev, pa tudi kar nekaj malih slovenskih pivovarjev, takih, ki imajo podobno razmišljanje kot on, nabiral izkušnje, opravil pa je tudi nacionalno poklicno kvalifikacijo za pivovarja. Potem pa so pričeli nastajati že njegovi prvi produkti, ki jih je z veseljem ponudil tudi drugim. Bili so navdušeni, dobil je prve pohvale in zgodba prvega pivovarja v Halozah je začela rasti.

V Halozah je mladi podjetnik Dejan Krajnc odprl malo pivovarno, ki sliši na ime Frizi Beer Kraft Pivovarna. Foto: arhiv DK

Frizi Beer z Velikega Vrha 6 A

 »Že od vsega začetka mi je bila zgodba povezana z mikro pivovarno v Halozah, kjer je doma vino, posebej zanimiva. Spoznal sem, da vedno več ljudi posega po pivu, da imajo pivci piva radi tudi malo drugačne okuse, ne samo Union in Laško. Vsak pivovar pa da pivu nek specifičen okus, marsikaj pa je odvisno tudi od vode, ki je ena od štirih glavnih sestavin. V naši pivovarni za enkrat izdelujemo svetli in temni lager, specializirali pa se bomo še v izdelovanje bolj aromatičnih piv, kot so ale piva s polnejšim okusom. Želimo ponuditi ale piva s pridihom citrusov, tropskega sadja, medu, specializirali se bomo tudi za posebna piva, kot so malinino, borovnoničevo in še kakšno. Posebej zato bomo uredili svoje nasade, saj želimo, da je pivo narejeno izključno iz naravnih sestavin, brez dodatkov.«

Dejanu o imenu blagovne znamke ni bilo potrebno veliko razmišljati, saj je primarni dejavnosti, torej frizerstvu, kjer je dobro poznan kot Frizi fizer, dodal še znamko Frizi Beer. V Velikem Vrhu 6 A ima kraft pivovarno, majhno butično pivovarno, kjer nastajajo zanimivi in okusni pivovarski proizvodi.

Nova varilnica piva je že na pivovarskem zemljevidu

Ko malo pobrskaš po svetovnem spletu, kaj hitri opaziš, da je Frizi Beer Kraft Pivovarna že na zemljevidu butičnih pivovarn, pa tudi, da pivo dobiva odlične ocene ter pohvale. Frizi Beer je za zdaj na voljo v kavarni Bodi na Ptuju in v lokalu Huda Liza na Vurberku, kmalu pa ga bo mogoče naročiti še v katerem od lokalov v Halozah in okolici. Že zdaj pa Dejan prakticira, da kupcem ob sodčku piva ponudi še točilni aparat. Idej mlademu, zagnanemu pivovarju ne manjka, že v letu 2018 želi ob pomoči družine ob pivovarni urediti degustacijski prostor in tam širiti svojo zgodbo o pivu in Halozah.

TM, foto: arhiv Dejan Krajnc