Transspolnik zmagal na lokalnem lepotnem tekmovanju Miss Amerika

Nič več ni tako, kot je včasih bilo. Najstnik iz New Hampshira je namreč postal prvi transspolni tekmovalec, ki je zmagal na lokalnem lepotnem tekmovanju Miss America. 19-letni Brían Nguyen si je z zmago na nedeljskem večernem izboru poleg krone in naziva priboril še štipendijo.
 
Štipendijski program “Miss Greater Derry”, vzpostavljen leta 1986, zagotavlja štipendije mladim ženskam iz Greater Derryja, starim od 17 do 24 let, da se jim s tem priznajo njihovi talenti, izjemni dosežko v šoli ali družbeno koristno delo, je mogoče prebrati na uradni spletni strani. Kot kaže, je šla tokrat nagrada v roke 19-letnika.
 
“V 100-letni zgodovini Miss Amerike sem uradno postala prva transspolna imetnica naslova v organizaciji Miss America,” je Brían Nguyen zmagoslavno objavil na Instagramu in v nadaljevanju izpostavil, da nobena beseda ne more opisati tega občutka, ko ima sedaj priložnost služiti svoji skupnosti in jo prvič zastopati na Miss New Hampshire. “Počaščena sem, da sem okronana za vašo novo Miss Greater Derry 2023, in z veseljem vam lahko pokažem, kaj imam v rokavu. To bo neverjetno leto,” je poudaril.
 

 

 
Odvzela se je štipendija, namenjena mladi ženski
 

 
Lokalno lepotno tekmovanje Miss Greater Derry je uvodni dogodek za nadaljnje tekmovanje za miss New Hampshire in nazadnje za tekmovanje za miss Amerike. Medtem ko so nekateri na družbenih omrežjih slavili Brianovo zmago, so drugi na spletu močno kritizirali razplet tekmovanja, ker je bila odvzeta štipendija, namenjena mladi ženski. “Če bi bila to ženska, nikoli ne bi prestala vstopnega postopka,” je na Twitterju zapisal eden od kritikov so zapisali na nova24tv.si
 

Foto: Instagram

 

Pred kratkim je sicer zvezno sodišče razsodilo, da v tekmovanju za miss Združenih držav Amerike ni mogoče zahtevati, da vključijo transspolnega tekmovalca, potem ko je transspolnik vložil tožbo, češ da je žrtev diskriminacije. Pravilo tekmovanja za miss Združenih držav Amerike je, da morajo biti tekmovalke biološke ženske, in ko se je pritožnik obrnil na organizatorje tekmovanja in povprašal, ali je to pravilo mogoče spremeniti, naj bi na to odgovorili odklonilno. “Mislim, da nekomu ne bi smeli dovoliti, da tekmuje samo zato, ker je transspolna oseba. Mislim, da je to zelo poljubno. Transspolne ženske so enake cisspolnim ženskam. Zame razkošje ni samo to, kako oseba izgleda. Zame gre za to, da dam ljudem glas,” je ta še zatrdil v prid svojega stališča so zapisali na nova24tv.si
 
Kakorkoli, zvezno sodišče je razsodilo, da ima pri “Miss Združenih držav Amerike” pravico določiti, kdo lahko tekmuje na njenih izborih, in sicer na podlagi prvega amandmaja. Tekmovanje za miss Amerike prav tako ne dovoljuje tekmovanja tistim ženskam, ki so že pozirale gole ali so bile obsojene za kaznivo dejanje. Poleg tega morajo biti tekmovalke ameriške državljanke.
 

Vir: nova24tv.si

 
Preberite še:

Andrej Golob: Napovedan odkup pšenice je bil velika polomija predsednika vlade in kmetijske ministrice! Država naj se vmešava čim manj!

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Prejetih vse več vlog za izredno denarno pomoč: “Obvladuje strah povišanja cen v jesenskem času!”

Sladkorčki za brezdelneže, davčne batine za pridne in podjetne!

 
TS