Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč

zavod-varna -pot, dan-spomina, žrve-prometnih nesreč

Na Ptuju že prižgali lučke in se poklonili življenju

Zavod Varna pot pod okriljem Organizacije Združenih narodov , Svetovne Zdravstvene organizacije  ter Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč, 19. novembra že tradicionalno, tokrat enajstič zapored, obeležuje in organizira aktivnosti ob Svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč. Ptujčani so že v petek zvečer enajstič zapovrstjo zaznamovali svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč, ki letos poteka pod geslom »V poklon življenju«.

Foto: Langerholc

Na dogodku pred Mestno hišo je bil slavnostni govornik podžupan MO Ptuj Gorazd Orešek, o pomenu obeleževanja tega dne pa je spregovoril tudi predsednik Evropskega združenja za žrtve prometnih nesreč Jeannot Mersch. Na prireditvi so nastopili otroci iz Vrtca Ptuj, dijaki Gimnazije Ptuj in Strojne šole Ptuj ter Mladinski pevski zbor OŠ Mladika.

Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč predstavlja pobudo in poziv državam k izvedbi nacionalnih programov za zagotavljanje prometne varnosti. Povezuje žrtve prometnih nesreč po vsem svetu in družbi sporoča, da so čisto vse posledice prometnih nesreč nesprejemljive. Na ta dan se spomnimo vseh umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah skupaj z njihovimi bližnjimi, prijatelji, sodelavci in znanci.

Z javnim govorom o t.i. »nevidnem svetu« žrtev prometnih nesreč želimo končati ravnodušnost družbe v odnosu do cestno prometne varnosti ter tistih, ki so umrli, bili poškodovani ali pa so v prometni nesreči izgubili nekoga, ki jim je drag.

Le spoštovanje in zavedanje, kako dragoceno je vsako življenje, nam lahko povrne in utrdi smisel daru življenja, ki nam je dan.

Geslo letošnjih mednarodnih aktivnosti je poziv k zmanjšanju števila smrtnih žrtev in hudo telesno poškodovanih v prometnih nesrečah za 50% do leta 2020. Želimo si, da se nam v spomin žrtvam prometnih nesreč pri tem pridruži čim več posameznikov in organizacij, zato pozivamo različne organizacije po slovenskih občinah, da na kulturen in primeren način ter ob pripravi lastnega programa počastijo Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč, so med drugim sporočili iz Zavoda Varna pot.

TM, foto: Langerholc