Šolarji in policist skupaj v akciji

alkohol, NIJZ, preventivna-akcija, podravje

Vozniki, otroci vam na prijazen način sporočajo, da vedno vozite trezni

Območna enota Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v okviru aktivnosti, ki jih izvajajo na področju zmanjševanja škode zaradi alkohola, v sodelovanju s Policijsko postajo Ptuj in šolami v Podravju izvedla preventivno akcijo “Otroci za varnost v prometu”. Preventivna akcija je lep primer povezovanja in sodelovanja šolstva, zdravstva in policije.

V Podravju se je akciji letos pridružilo 15 šol in vrtcev, na ptujskem območju pa so bile izbrane osnovne šole Hajdina, Ljudski vrt, Breg in Kidričevo. Zanimiv zaključek akcije so včeraj pripravili s tretješolci na OŠ Hajdina.

Z akcijo opozarjajo na nezdružljivost pitja alkohola in vožnje in  s pomočjo otroških sporočil trkajo na vest odraslih, da v prometu ne bo alkohola. V okviru akcije je Nacionalni inštitut za javno zdravje v začetku septembra razpisal likovni natečaj za osnovne šole. Otroci so se z mentorji pogovarjali o problematiki alkohola v prometu in preprečevanju nesreč. Na to temo so v oktobru pripravili tudi likovne izdelke z namenom, da s svojimi sporočili potrkajo na vest odraslih ter jih opozorijo na nezdružljivost pitja alkohola in vožnje, pove ravnateljica OŠ Hajdina Vesna Mesarič Lorber. Dodala je, da jim je bila tematika všeč, učenci prvega in tretjega razreda pa so bili navdušeni, pridno so ustvarjali in se hkrati o tej temi tudi veliko pogovarjali. Zaključek akcije, v kateri so zvezde otroci in policisti, so uspešno izpeljali v deževnem in hladnem ponedeljku, 13. novembra, v neposredni bližini šole, ob zelo prometni cesti Maribor – Ptuj.

Voznikom podelili risbico s sporočilom in knjižico o škodljivosti alkohola

Vodja policijskega okoliša Igor Levstik iz Policijske postaje Ptuj je v okviru akcije izločal voznike iz prometa, izvajal kontrolo prometa ter test alkoholiziranosti, tretješolci pa so voznikom podelili risbico s sporočilom in knjižico o škodljivosti alkohola ter jim zaželeli srečno in varno vožnjo brez alkohola. Samo eden od voznikov ni pokazal neke naklonjenosti tej akcij, pri vseh ostalih pa je bil odziv zelo dober, otroci so bili hkrati navdušeni, saj so, ko sta dejali tretješolki Ajda in Valentina, skupaj opravili zelo pomembno nalogo.

Alkohol v prometu je odraz širšega okolja in je hkrati javno zdravstveni problem. Poleg nadzora in kaznovanja so zato izrednega pomena opozarjanje nanj, ozaveščanje in izvajanje številnih preventivnih aktivnosti. Pomembno je, da se v družbi jasno izoblikuje mnenje, da je alkohol splošni problem in da je potrebna ničelna toleranca do alkohola v prometu v vseh vlogah, med vozniki kot tudi pešci in kolesarji. Zato nikoli ne vozite pod vplivom alkohola, niti se ne vozite z voznikom, ki je pil alkohol. Tudi pri pešcih in kolesarjih je alkohol dejavnik tveganja, saj je vsako leto nekaj pešcev in kolesarjev, ki so utrpeli hude posledice v prometnih nesrečah prav zaradi alkohola. (Nacionalni inštitut za javno zdravje)

TM, NIJZ