Slovenska vojska v Natovi bojni skupini na Slovaškem

Vlada Republike Slovenije je včeraj na seji sprejela namero o sodelovanju skupno do dvesto (200) pripadnikov Slovenske vojske, vključno z nacionalnim podpornim elementom in štabnim osebjem, v Natovi bojni skupini na Slovaškem v okviru Aktivnosti okrepljene pozornosti (angleško enhanced Vigilance Activities – eVA), z možnostjo rotacij.

 

Pripadniki Slovenske vojske v Natovi bojni skupini na Slovaškem v okviru Aktivnosti okrepljene pozornosti (eVA) bodo sodelovali pri izvajanju mirnodobnih aktivnosti te bojne skupine, v sklopu misije za zagotavljanje in vzdrževanje pripravljenosti v podporo celoviti in okrepljeni odvračalni ter obrambni drži zavezništva, kar vključuje vaje, usposabljanja in druge mirnodobne aktivnosti, vključno z ukrepi za zaščito sil bojne skupine. Pri tem lahko časovno omejene mirnodobne aktivnosti pripadnikov Slovenske vojske v okviru Natove bojne skupine na Slovaškem potekajo tudi v drugih državah članicah Nata.

Vzpostavitev teh enot je bila v luči ruske agresije na Ukrajino podprta na najvišji politični ravni v zavezništvu, vključno z Republiko Slovenijo, zato bo sodelovanje v tem okviru odražalo solidarnost, odgovornost in verodostojnost Republike Slovenije kot članice Nata pri krepitvi zavezniške odvračalne in obrambne drže ob njegovem vzhodnem krilu. Poleg tega bo imelo sodelovanje v tej Natovi bojni skupini zelo koristne transformacijske učinke za Slovensko vojsko v smislu krepitve njene pripravljenosti, bojne sposobnosti in povezljivosti z zavezniškimi oboroženimi silami.

Vlada Republike Slovenije bo s to namero seznanila Odbor Državnega zbora za obrambo in Odbor Državnega zbora za zunanjo politiko.