Rožnati oktober 2017

europa-donna, rožnati-oktober, rak-dojk, ptuj, rožnate-pletenine

V več 60 občinah bodo v rožnate pletenine oblekli drevesa

Rožnati oktober je mesec boja proti raku dojk, najpogostejšem malignem obolenju žensk v razvitem svetu. V Europi Donni, v slovenskem združenju za boj proti raku dojk, vsako leto oktobra pripravijo številne aktivnosti, s katerimi želijo obeležiti rožnati oktober, širšo javnost obveščati o raku dojk in opozoriti na pomen zdravega načina življenja, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja bolezni.

Letno v Sloveniji za rakom na dojki zboli 1300 žensk

Na spletni strani Europe Donne lahko preberemo, da v Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli skoraj 1300 žensk in okoli deset moških. Rak dojk je visoko ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Zato je za zmanjševanje umrljivosti pomembno predvsem zgodnje odkrivanje bolezni in takojšnje učinkovito ter vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje. Letošnji rožnati mesec v ospredje postavlja kakovost življenja po zdravljenju. Številne aktivnosti in dogodki po vsej Sloveniji bodo izpostavljali zdravo prehrano, ustrezno telesno aktivnost, pozitivno naravnanost in pomen rednega mesečnega samopregledovanja.

Tudi na Ptuju v rožnato ovili drevo na Minoritskem trgu

V nekaterih občinah bodo v rožnatem oktobru v rožnate pletenine oblekli drevesa in tako mimoidoče opozorili, da rak lahko prizadene vsakogar. V akcijo pletenja in kvačkanja pletenin so se vključile ženske iz vse Slovenije, drevesa pa bodo v rožnato oblekli poleg Ljubljane tudi v več kot 60 občinah po Sloveniji. Včeraj so tudi na Ptuju z rožnatimi pleteninami ovili eno izmed dreves na Minoritskem trgu, županu MO Ptuj Miranu Senčarju pa so pri tem pomagale članice Europe Donne.

Tudi župan MO Ptuj Miran Senčar je ob pomoči članic Europe Donne v rožnate pletenine ovil drevo na Minoritskem trgu. Foto: facebook Miran Senčar

20 let združenja Europa Donna

Slovensko združenje za boj proti raku dojk Europa Donna, ki letos praznuje 20 let, v oktobru organizira več netekmovalnih humanitarnih tekov pod skupnim imenom Tek in hoja za upanje, ki so namenjeni gibanju in druženju. V okviru rožnatega oktobra bodo tudi reprezentančna nogometna tekma med Slovenijo in Škotsko v Ljubljani in nekatere druge športne prireditve, konec oktobra pa bo v Ljubljani vseevropska konferenca evropske zveze Europa Donna. Zbrana sredstva bodo omogočila osveščanje o raku dojk in drugih rakih, ki prizadenejo žensko populacijo.

1. oktobrom pa se je začela še SMS akcija, v kateri lahko uporabniki pošljejo na številko 1919 SMS sporočilo s ključno besedo POGUMNA ali POGUMNA5 in prispevajo en ali pet evrov za združenje Europa Donna, ki bo z zbranimi sredstvi nadaljevalo osveščanje o raku dojk in drugih ženskih rakih.

TM, Vir: Europa Donna