Razkrivamo dejstva

starejši
Foto: pixabay.com

Pri vseh rezultatih ne smemo pozabiti dejstva, da je bila Slovenija in celotni svet v primežu zdravstvene krize povezane z epidemijo Covid-19. Gospodarstvo se je popolnoma ustavilo, zaradi česar so bile razmere izredno težke. Pa kljub vsemu poglejmo dejstva:

Pokojnine so se v dveh letih v povprečju dvignile za od 10 do 13 odstotkov, najnižje celo za 22 odstotkov, beležimo drugo najnižjo brezposelnost v zgodovini države, gospodarska rast je ena najvišjih v Evropski uniji.

 

Med ukrepi, ki so izboljšali ekonomski položaj upokojencev je bila večkratgna uskladitev pokojnin. Izvedeni sta bili po dve redni in dve izredni uskladitvi. Od spomladi 2020, do februarja 2022 so se pokojnine v povprečju dvignile za od 10,3 odstotka do 13 odstotkov, odvisno od leta upokojitve. Zagotovljena pokojnina se je v istem obdobju dvignila za 17,63 odstotka, najnižja pokojnina pa za 22 odstotkov. Od 1. 5. 2021 do danes se je tudi najnižji znesek invalidske pokojnine dvignil za 5,4 odstotka.

V času epidemije so izplačali tudi tri solidarnostne dodatke – aprila 2020, januarja 2021 in januarja 2022. Prejeli so ga socialno najšibkejši upokojenci in prejemniki invalidskih nadomestil.

Za izboljšanje socialne varnosti ranljivih skupin je vlada določila tudi izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka v višini 150 evrov, ki so ga med drugim prejeli tudi upokojenci in prejemniki invalidskih nadomestil ter prejemniki poklicnih pokojnin, katerih prejemek je za mesec december 2021 znašal tisoč evrov ali manj.

Izplačane so bile številne pomoči kmetom, študentom, socialno šibkim ter pomoči podjetjem, da so lažje premagala korona krizo.

Vir: Moje Posavje