Na festivalu mladih vin letnika 2019 se je predstavilo petnajst vinarji Srednjih Slovenskih goric in Haloz. Dogodka, ki je potekal v prijetnem vzdušju Ptujskega gradu, se je udeležilo okoli 300 vinoljubov.
V pokušino je devetnajst vinarjev ponudilo preko šestdeset vzorcev mladih vin. Sodelovali so Vinogradništvo Potrč, Vina Bakus, Vina Zavec, Vina Kramberger, Vinogradništvo Horn, Vinogradništvo Cvitanič, Vinogradništvo Kramer, Ptujska klet, Druzovič Mojca in Marjan, Vina Rebernišek, Vinogradništvo Toplak, Kobal wine estate, Vina Frešer, Vinogradništvo Breznik, Vinogradništvo Kovačec, Škerget vino, Vinogradništvo Novak, Vina Konrad in Vinogradništvo Reberc.
Andrej Reberinšek, direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj in predsednik Društva vinogradnikov in sadjarjev Osrednje Slovenske gorice, je v sklopu festivala povedal: “Letošnji letnik je značilen štajerski. Vina so aromatična in sortno prepoznavna. Spet smo priča lepim, sveže izraženim kislinam, ki so značilne za našo regijo. Odlikuje jih tudi prijetna pitnost in lahkotnost, zato ne dvomim, da bodo navdušila ljubitelje vina od blizu in daleč.«
“Zelo spodbudno je, da je med vinogradniki veliko mladih, ki nadaljujejo tradicijo vinogradniških in vinarskih družin v tem delu Slovenije. Ponujajo vina, ki so prepričala in ki že gradijo štajersko vinsko destinacijo,” pa je poudaril predsednik Vinske turistične ceste 13 Simon Toplak.
Predstavili tudi protokolarno vino Civik
Za kulinariko, ki se je ujemala z mladimi štajerskimi vini, je poskrbela Štajerska hiša kulinarike. Pri izvedbi festivala so ponovno priskočili na pomoč mladi iz Društva podeželske mladine Spodnje Podravje. Obiskovalcem festivala je svoja vrata odprla Grajska vinska klet – v njej so predstavili Civik 2019, protokolarno vino iz ptujskega mestnega vinograda, ki je posajen na ptujskem grajskem griču.
Na Ptuju kmalu Salon sauvignon, Dobrote slovenskih kmetij, Grajski vinski praznik
V najstarejšem slovenskem mestu pa se bo letos zvrstilo še nekaj vinsko-kulinaričnih dogodkov, med drugim v apriklu Salon sauvignon, maja že tradicionalni praznik slovenske kulinarike in podeželja z razstavo Dobrote slovenskih kmetij, junija pa bo na Ptujskem gradu potekal še Grajski vinski praznik.
Foto: Ars Poetoviensis, Milan Nemec