Z zbiranjem tekmovalnih postržjač so pri Svetem Tomažu pričeli že v sobotnem dopoldnevu, postržjače pa so v ocenjevanje prinesli: OŠ Sveti Tomaž, Ida Lovrec, Minka Brumen (2 postržjači), družina Cvetko (2 postržjači), Marija Majcen (2 postržjači), Monika Meško, Pavla Hebar in Stanka Sirc.
Na ocenjevanju deset postržjač
Komisija v sestavi Jožica Korpar, predsednica komisije, sicer tudi poklicna kuharica in ocenjevalka tovrstnih jedi, Milena Rajh, predsednica aktiva Kmečkih žena Ormož in Smiljana Hebar, članica UO TD Sveti Tomaž in večkratna dobitnica zlatega priznanja v peki potic, je postržjače ocenjevala po določenih kriterijih. Skupaj je bilo v ocenjevanju 10 postržjač, na koncu pa se je komisija strinjala, da ena od postržjač prejme srebrno priznanja, devete pa zlato priznanje.
Na ogled in v pokušino vse tekmovalne postržjače
V sončnem popoldnevu je bila pri Svetem Tomažu še prireditev za širšo javnost, v uradnem delu prireditve pa sta zbrane nagovorila predsednik TD Sveti Tomaž Denis Krajnc in župan občine Sveti Tomaž Mirko Cvetko, o delovanje društva v preteklih 20 letih pa je skozi društveno kroniko predstavila Blanka Kosi Raušl. V skeču sta nastopila Jani Raušl in Boštjan Geč, zaplesala je tudi folklorna skupina Društva upokojencev Sveti Tomaž, zaigral pa je še domači ansambel Pivski bratje. Ob koncu uradnega dela so razglasili še rezultate ocenjevanja postržjač in podelili priznanja ter darila. Turistično društvo je vse obiskovalce pogostilo s svežimi postržjačami, ki sta jih pripravili Pavla Hebar in Stanka Sirc. Na ogled in v pokušino so bile tudi vse tekmovalne postržjače.
V TD Sveti Tomaž si zdaj želijo, da bi ta prireditev z ocenjevanjem postržjač postala tradicionalna. Že na prvi prireditvi so bili veseli tako dobrega odziva in upajo, da bo naslednje leto še več tekmovalnih postržjač tudi iz širše okolice.
Postržjača ima prijeten okus po Prlekiji
Ime postržjača izhaja še iz časov, ko so v Prlekiji za pripravo te jedi uporabili testo, ki so ga postrgali po leseni posodi, v kateri so mesili testo za kruh. Gospodinje so postržjačo nekoč pripravljale brez sira, danes pa jo obložijo še s čim drugim. Prav gotovo pa je postržjača jed, ki pusti prijeten okus po Prlekiji.
TM, foto: Ivan Trunk