Podražitve vrtca v Podravju

V mnogih občinah so že zvišali ekonomske cene programov v javnih vrtcih zaradi naraščanja stroškov dela, materialnih stroškov in višjih cen živil. Tiste občine, ki še niso zvišale cen, pa pričakujejo pozive vrtcev, naj to storijo kmalu, so zapisali na net-tv.si. Lokalne skupnosti ne morejo več kriti vse višjih stroškov in so v stiski, saj jim primanjkuje denarja za dokončanje projektov, za katere so že zagotovile sredstva. Skrbi jih tudi, da je država brez posvetovanja z njimi zvišala plače, ki jih morajo zagotavljati prav lokalne skupnosti.

V nekaterih občinah, kot so Hoče-Slivnica, Rače-Fram in Slovenska Bistrica, so že razpravljali o zvišanju cen. V mariborski občini zneski podražitve še niso znani, vendar se dvig cen pričakuje, saj so te nespremenjene že od maja 2019. V Apačah za zdaj ni predvidena podražitev, so zapisali na net-tv.si.

Javni zavodi so se soočili z zelo visokimi cenami energentov, zaradi česar so nekateri mariborski zavodi izračunali, da bo naslednja položnica za ogrevanje na plin trikrat višja kot prejšnja. Mnoge lokalne skupnosti so v težavah, saj ne vedo, kako bi poravnale te stroške. Podeželske občine imajo lažje, saj nimajo daljinskega ogrevanja, vendar so večina že zvišale cene vrtcev. Tudi občina Starše ni izjema.

Na ministrstvu za javno upravo poudarjajo, da povprečnina predstavlja le del prihodkov občin in da so občine zavezane, da dvig povprečnine namenijo gospodarno za naloge in stroške, ki so jim zaupani. Dodajajo, da bo dvig plač v vrtcih zaradi različnih situacij v slovenskih občinah vplival na občinske proračune na različne načine, saj nekatere občine teh stroškov sploh nimajo, so zapisali na net-tv.si.

Vir: net-tv.si