Počitnice so se začele

V letošnjem letu smo bili na Policijski upravi Maribor obveščeni o štirih poškodbah na smučiščih na našem območju. V dveh primerih je bil poškodovan otrok, v dveh pa odrasla oseba. Pri vseh je šlo po zadnjih informacijah za hude telesne poškodbe. Vsi so tudi smučali na urejenem smučišču. Smo pa bili nedavno obveščeni še o poškodbi mladoletne osebe med sankanjem na zasebnem zemljišču, in tudi v tem primeru je žal šlo za hudo telesno
poškodbo.

Ker so se začele počitnice, ko bo na smučiščih nedvomno več obiskovalcev, občane pozivamo k odgovornemu vedenju. Med počitnicami bodo policisti sicer še okrepili svojo prisotnost na smučiščih na območju naše policijske uprave. Občane pa pozivamo, da se ravnajo skladno z mednarodnimi FIS pravili in navodili o varnosti na smučišču, da upoštevajo opozorila, prepovedi in navodila ter tudi opozorila nadzornikov. Vsi obiskovalci
smučišč se moramo ravnati tako, da ne ogrožamo drugih in sebe, zato svetujemo, da obiskovalci:

·    Prilagodijo hitrost in način smučanja svojim izkušnjam, telesni pripravljenosti, snežni podlagi, lastnostim in zasedenosti smučišča ter vremenskim razmeram.
·    Posebno pozorni naj bodo na otroke, pa tudi smučarje ali deskarje novince. Smučajmo le na označenih in urejenih smučarskih progah. Kdor ne smuča, naj za hojo uporablja le rob smučišča.
·    Ne smemo pozabiti tudi na zaščito – zaščitna smučarska čelada je obvezna za otroke, mlajše od 14 let, seveda pa je njena uporaba priporočljiva tudi za odrasle.
·    Ne pozabimo še na to, da je smučanje pod vplivom alkohola ali mamil seveda neodgovorno in tudi nevarno za lastno življenje in življenje drugih na smučišču. Pod vplivom alkohola seveda tudi ne sedajmo za volan, ko se vračamo domov.

Za zagotovitev reda in varnosti na smučiščih upravljavec smučišča zagotavlja nadzorno službo. Tako je neposredni nadzor nad ravnanjem smučarjev in drugih oseb na smučišču v okviru nadzorne službe v pristojnosti nadzornikov.

Policisti pa imajo na smučiščih pooblastila za:
·    ugotavljanje kršitev reda na smučiščih zaradi vožnje pod vplivom alkohola, prepovedanih drog ali psihoaktivnih zdravil in
·    obravnavanje nesreč na smučišču, v katerih se je nekdo hudo telesno poškodoval ali morda umrl, sicer pa policija na smučiščih opravlja splošne naloge varovanja življenja in premoženja ljudi.

Vir: Policija