Minister je na očitke, da so kupili več kot milijon mask iz prtičkov s kuhinjskimi elastikami, odgovoril, da v tem primeru gre za zavajanje in nič od rečenega in objavljenega ne drži.

 

Povedal je, da ustreznost vsakega materiala preverja ustrezna inštitucija: Služba za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb na UKC Ljublljana. UKC Ljubljana je ustreznost materiala potrdil podjetju SETI d.o.o., ki dobavlja ta material. Minister je izjavil, da se material ne imenuje tako, kot ga poimenujejo mediji ,ampak gre za netkano blago, material za izdelavo mask.

Največje zavajanje je, da so to papirne maske.

Ta material je bil poslan podjetjema Korez-Sorting group in Zaščita Lukač in ni nobenega ustreznega razloga, da tega materiala ne bi uporabljali, je povedal minister Počivalšek.

S tema dvema podjetjema sta bili podpisani dve pogodbi  30.3.2020, ko je bilo stanje popolnoma drugačno kot je danes.  Bilo je veliko pomanjkanje mask in tudi soglasje za uporabo teh mask se tiče samo za nemedicinske namene.

Tudi sam nosim ti dve maski, obeh proizvajalcev.

Minister je izpostavil  tudi zahvale 20 občin in 16 podjetjih za dostavo teh dotičnih mask.

Mediji zavajajo

Minister se je obregnil tudi na očitke razlike v ceni mask med dobavitelji zaščitne opreme in tudi v zvezi s tem obtožil medije, da zavajajo.

Povedal je, da bodo, ko bo čas za to, preverili cene vseh dobaviteljev. Izpostavil je, da je cena kirurških mask v normalnih razmerah med 5 in 10 centov. V obdobju, ko nikjer po svetu ni bilo moč dobiti zaščitne opreme, pa je ta cena med 40 centov do enega evra.

Ko pogledamo iz perspektive sredi aprila na čas konec marca, ima popolnoma drugačno dimenzijo.

Do kakih par dni nazaj smo kupovali vse kar nam je kdo ponudil in sprejemali cene, ki so jih zahtevali ponudniki, pravi minister.

Od približno 10. aprila dalje pa lahko država izbira kaj bo kupila, kakšne kakovosti in za kako ceno.

Vse dobave so dokumentirane in tudi vse pogodbe objavljene.

Želite biti redno obveščeni o epidemiji? Všečkajte FB stran:

MR