Od včeraj dovoljena pirotehnika prve kategorije

pirotehnika, prva-kategorija, uporaba, kršitve, zaščita-živali

Globe za kršitve med 400 in 1200 evri

Od 26. decembra do 1. januarja je dovoljena uporaba določenih pirotehničnih izdelkov prve kategorije. Prodaja, posest in uporaba izdelkov druge in tretje kategorije, katerih glavni učinek je pok, pa ostaja prepovedana. Uporaba pirotehnike, še posebej prepovedane in predelane, prinaša nevarnosti. Nanje opozarjajo tako policisti kot zdravstveni delavci.

Pirotehnične izdelke prve in druge kategorije lahko uporabljajo mladoletniki, stari od 14 oziroma od 16 let, če so pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov. Uporaba fontan in baterij je dovoljena le osebam, starejšim od 18 let. V prvo kategorijo sodijo ognjemetni izdelki, katerih uporaba je dovoljena v strnjenih naseljih in povzročajo zelo majhno nevarnost. To so recimo tortne fontane, čudežne svečke, pasje bombice in pokajoče kroglice. Iz druge kategorije pa so dovoljene razne rakete in fontane. Pirotehniko, ki povzroča hrup, je prepovedano uporabljati v strnjenih naseljih in zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih potniškega prometa in na površinah, kjer potekajo prireditve. Globe za kršitve zakona se gibljejo med 400 in 1200 evri.

Zasežena pirotehnika. Foto: PU Ljubljana

Poziv k varni in uvidevni rabi pirotehničnih izdelkov

Policisti posebej opozarjajo, naj uporabniki pirotehniko kupujejo v trgovinah, ki imajo dovoljenje ministrstva za notranje zadeve. Uporabniki naj na izdelku preverijo oznako CE, pred uporabo pa naj dobro preverijo navodilo proizvajalca, ki mora biti v slovenskem jeziku. Na policiji so že v začetku decembra skupaj s predstavniki drugih organizacij pozvali k varni in uvidevni rabi pirotehničnih izdelkov. Ljudi pozivajo tudi, naj te izdelke kupujejo v pooblaščenih trgovinah in jih uporabljajo skladno z navodili. Izdelki lahko povzročijo stres tako pri ljudeh kot pri živalih, so poudarili.

Bodi zvezda, ne meči petard

Kljub načrtnim aktivnostim policije in drugih državnih organov se pri uporabi pirotehničnih izdelkov, predvsem petard, vsako leto telesno poškoduje nekaj ljudi. Policisti obravnavajo tudi različna kazniva dejanja zaradi povzročene škode na stvareh. Zato so policisti, cariniki, inšpektorji Inšpektorata RS za notranje zadeve in Tržnega inšpektorata RS v dneh pred in med božično-novoletnimi prazniki začeli poostreno nadzirati prodajo, nedovoljeno uporabo in uvoz pirotehnike. Poleg tega smo v okviru že dobro sprejetega in prepoznavnega projekta Bodi zvezda, ne meči petard skupaj z Inštitutom za varovanje zdravja RS in Ministrstvom za šolstvo v policiji tudi letos pripravili različne preventivne aktivnosti in plakat.

Skušajmo polepšati čas novoletnih praznikov tudi živalim

V društvih za zaščito živali skušajo polepšati praznični čas tudi živalim. Izpostavili so, da nekaj sekund naše zabave s pirotehniko ni vrednih trpljenja, ki ga s tem povzročamo živalim. Dobro je v teh dneh upoštevati navodila in nasvete društev za zaščito živali in veterinarjev kako ravnati za ravnanje z živalmi v naravi in na kmetiji v novoletnem času.

TM, vir: STA, Policija