Ob mednarodnem dnevu prostovoljstva

prostovoljstvo, mednarodni-dan, ptuj-sprejem

Zaslužni prostovoljci na sprejemu pri ptujskem županu

Danes je Mednarodni dan prostovoljstva – praznik vseh prostovoljk in prostovoljcev, vseh starosti in narodnosti, ki se trudijo in pomagajo pomoči potrebnim. Prostovoljske organizacije danes razširjajo in razvijajo idejo prostovoljstva, idejo solidarnosti in nagovarjajo posameznike, da se začnejo opravljati prostovoljsko delo.

Današnji dan nudi odlično priložnost za zahvalo prostovoljcem, zato bodo po državi potekali številni dogodki in sprejemi, eden teh pa bo popoldne tudi na Ptuju. Župan Mestne občine Ptuj Miran Senčar je zaslužne prostovoljce na različnih področjih povabil na sprejem, ki bo danes, 5. decembra, ob 14. uri v poročni dvorani Mestne hiše na Ptuju. Župan se želi s sprejemom prostovoljcem zahvaliti za nesebično pomoč, ki jo v svojem prostem času ponujajo pomoči potrebnim.

Tudi v Rdečem križu (RK) Slovenije se bodo danes spomnili na več kot 15.000 prostovoljk in prostovoljcev RK Slovenije, ki letno opravijo več kot milijon prostovoljskih ur. Kot so zapisali na svoji spletni strani, želijo javno izpostaviti odlike prostovoljcev in se jim  zahvaliti za delo, trud, čas, znanje, energijo in predvsem upanje, ki ga vlivajo ljudem v teh težkih časih.

Kaj je mednarodni dan prostovoljstva?

Mednarodni dan prostovoljstva za ekonomski in socialni razvoj ali krajše Mednarodni dan prostovoljstva je razglasila Organizacija združenih narodov na 40. zasedanju generalne skupščine z resolucijo A/RES/40/212 17. decembra 1985. Od takrat se vlade, Združeni narodi in civilnodružbene organizacije pridružujejo prostovoljkam in prostovoljcem iz vsega sveta pri praznovanju 5. decembra, mednarodnega dneva prostovoljstva.

 

Mednarodni dan prostovoljstva omogoča organizacijam, ki v svoje programe vključujejo prostovoljce/prostovoljke, ter posameznim prostovoljkam in prostovoljcem, da pokažejo javnosti, kaj so prispevali s prostovoljskim delom na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni pri doseganju razvojnih ciljev tega tisočletja. Tako v različnih državah sveta na ta dan potekajo parade, projekti brezplačne zdravstvene pomoči, predstavljajo in izvajajo se različni prostovoljski projekti, opozarja se ne onesnaženost okolja, …

  1. december je samo en dan, ki vsekakor ni dovolj, saj je širjenje ideje prostovoljstva in navduševanje novih ljudi za opravljanje te dejavnost, ki poteka vsak dan, 7 dni na teden, 365 dni na leto. 5. december je tako neskončno dolg dan.

Več o Mednarodnem dnevu prostovoljstva si lahko preberete na www.worldvolunteerweb.org.

TM, prostvoljstvo.org