Močan sunek vetra odkril streho na OŠ Cirkovce

naravne-nesreče, veter, sunki, oš cirkovce

Pouk odpadel, šolarji pa danes spet v šolo

Po podatkih spin.sos112.si/spin2/javno je včeraj ob 6.36 močan veter odtrgal streho z osnovne šole Cirkovce v občini Kidričevo. Posredovali so gasilci PGD Jablane, Talum, Šikole, Lovrenc na Dr. polju in Starošince, ki so odstranili uničene dele kritine. Krovci so namestili novo konstrukcijo, ki so jo gasilci prekrili s ponjavami. Vrtec je ostal zaprt, na šoli je pouk včeraj odpadel, danes naj bi bili učenci že pri pouku.

Foto: PGD Starošince

Na zgradbi osnovne šole Cirkovce je včeraj zgodaj zjutraj orkanski veter odkril pločevinasto streho na južnem delu zgradbe in jo vrgel čez glavno šolsko stavbo pred šolski vhod. V prizidku deluje vrtec, ki pa je včeraj ostal zaprt, otroci so ostali doma, vse do ponedeljka pa bo varstvo zanje organizirano v eni skupini, je za časnik Večer včeraj dejala ravnateljica OŠ Cirkovce Ivanka Korez. Povedala je še, da bo pouk na šoli danes normalno stekel in da je bila največja sreča, da je do nesreče prišlo zgodaj zjutraj, ko otrok in staršev še ni bilo pred zgradbo.

Močan veter je na zgradbi OŠ Cirkovce naredil ogromno škodo. Foto: PGD Starošince

Veter po vsej državi povzročal številne neprijetnosti

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je močan veter v noči iz ponedeljka na torek po vsej državi povzročal številne neprijetnosti: odkrival strehe, dvigal ali odnašal celotne strešne konstrukcije, podiral reklamne panoje in prometne znake, prevračal komunalne zabojnike, lomil veje in podiral drevesa, trgal električno napeljavo, ponekod so nastajali snežni zamet, bil je oviran promet, veliko škode pa naj bi veter povzročil tudi na kmetijskih površinah. Ob 5.41 je v Mihovcah, občina Kidričevo, močan veter na stanovanjski hiši razkril streho. Gasilci PGD Mihovce so odstranili poškodovano streho in preostali del začasno pritrdili. Močan veter je odkril streho tudi na eni od stanovanjskih hiš v občini Majšperk.

Včeraj se je sestal tudi Štab Civilne zaščite RS
Na Upravi RS za zaščito in reševanje je včeraj potekala seja Štaba Civilne Zaščite Republike Slovenije, so med drugim sporočili na facebook strani URSZR. Na seji so se seznanili z razmerami in posledicami nesreč, ki so jih povzročili deževje, veter in taljenje snega, ter oceno vremenskih razmer in predvidenih posledic za naslednje dni. Ob tej priložnosti so se reševalcem zahvalili za njihovo požrtvovalno delo.

Foto: facebook URSZR

TM, foto: PGD Starošince