Krčne žile in kako zdravimo

zdravje, krčne žile, nasveti

Nasveti za več zdravja

Krčne žile so razširjene površinske vene na nogah. Vene so tiste žile,  po katerih se kri iz vseh telesnih organov vrača v srce. V nogah imamo površinske vene in globoke vene med mišicami.

Motnje v delovanju ožilja v nogah so zelo pogosta bolezen, ki se pogosteje pojavi pri ženskah kot pri moških. Okvare v ožilju se kažejo v obliki krčni žil, poškodb žilnih zaklopk in tromboze. Poznamo več dejavnikov tveganja, ki pospešijo razvoj krčnih žil: starost, dednost, vpliv hormonov, čezmerna telesna teža.

Simptomi so težke, utrujene, vroče noge, občutek napetosti, krči, otekli gležnji. Krčni žil ni mogoče popolnoma ozdraviti. Zdravljenje je usmerjeno v lajšanje simptomov in preprečevanje zapletov.

Zdravljenje

Kompresijsko zdravljenje nudi podporo mišični črpalki, iztiska tekočino iz tkiva in preprečuje nastanek edema. Pojem kompresijska terapija vključuje nošnjo kompresijskih nogavic. Medicinske nogavice so izdelane na poseben način. Kompresija je takšna, da pride do najtesnejšega oprijema v območju gležnjev., kjer se najpogosteje pojavijo otekline ali razjede. Kompresija popušča v smeri proti kolenu in stegnu. Glede na stopnjo kompresije delimo nogavice na preventivne in nogavice kompresijskega razreda 1 do 4 stopnje. O stopnji kompresije odloči zdravnik, ki določi tudi višino kompresijskih nogavic, tako imenovane dokolenke ali nogavice do dimelj. Nogavice so za vsakega pacienta izdelane po meri, kar zagotavlja optimalen učinek zdravljenja. Tako kot vse oblike zdravljenja ima tudi kompresijska terapija kontraindikacije, kot so različna septična vnetja na nogah, dekompenzirano popuščanje srca, preobčutljivost na material, iz katerega so nogavice izdelane. Pred prvo uporabo se posvetujte z zdravnikom, da vam določi ustrezno kompresijo. V lekarni vam bomo posebej usposobljeni strokovni delavci opravili meritev nog, vam svetovali najbolj primerno nogavico in vas naučili kako jo oblečete, ker je način oblačenja zelo pomemben.

Venoaktivna zdravila

Ta zdravila zmanjšajo vnetje venske stene spodnjih okončin, zmanjšajo prepustnost kapilar in povečujejo tonus ven. Zdravljenje je potrebno že ob prvih  pojavih simptomov (občutek težkih nog, nočni krči, pekoče bolečine) ali znakov (zatekanje nog). Zdravilo vsebuje flavanoide, ki spadajo v skupino zdravil za stabiliziranje kapilar. Flavanoidi povečujejo tonus ven in odpornost kapilar ter zmanjšajo nastanek edemov in imajo protivnetne učinke.

Najbolj raziskana zdravilna rastlina za zdravljenje kroničnega venskega popuščanja je divji kostanj. Zdravilne sestavine vsebujejo njegova semena. Navadni divji kostanj zmanjša nabiranje tekočine v tkivih, s čimer se zmanjša oteklina, krepi ohlapne vene, zavira vnetje, zmanjša prepustnost in krhkost kapilar. Priporoča pa se tudi uporaba gela z izvlečkom semena navadnega divjega kostanja. Gel hladi noge in odpravlja neprijeten občutek težkih in utrujenih nog.

Poznamo še kirurško zdravljenje, sklerozacija in endovensko termično ablacijo, kjer z laserko sondo segrejejo žilno steno od znotraj in povzročijo njeno fibrozo.

Nekaj praktičnih nasvetov za zaščito ven

  • ob vsaki priložnosti gibajte z nogami – izogibajte se dolgotrajnemu stanju ali sedenju s prekrižanimi nogami
  • tuširanje nog s hladno vodo pospeši delovanje ven, omili bolečino
  • neposredno izpostavljanje nog visokim temperaturam je škodljivo, ker povzroča razširitev ven
  • nosite čevlje s primerno peto 2 do 4 cm
  • pred spanjem telovadite kot da vozite kolo ali si dvignite noge med spanjem, pomaga tudi masaža nog in stopal v smeri proti stegnom
  • izogibajte se zaprtju in zmanjšajte čezmerno telesno težo, uživajte hrano polno vlaknin, veliko pijte
  • bodite redno telesno dejavni. Ukvarjajte se z nordijsko hojo, pohodništvom, kolesarjenjem in plavanjem. S tem boste okrepili mišice v nogah in izboljšali delovanje mišične črpalke, ki omogoča potiskanje krvi iz nog navzgor v srce

Želim Vam, da lahkih nog zakorakate v dolgo, vroče poletje.

Tatjana Ules Kozoderc, mag.farm., Lekarna Videm pri Ptuju

Foto: splet