Delovni obisk Urada Vlade RS za demografijo v Občini Makole

Vršilec dolžnosti direktorja Urada Vlade Republike Slovenije za demografijo mag. Danilo Lončarič je danes, 19. maja 2022 opravil delovni obisk v Občini Makole. Namen delovnega obiska je bil predstavitev Urada ter vzpostavitev aktivnejšega medsebojnega sodelovanja. Pogovor je potekal o demografskih izzivih občine, projektih urada in možnostih pridobitve evropskih sredstev, vezanih na demografsko politiko, za lokalno skupnost.

 

Mag. Danilo Lončarič je najprej opravil delovni sestanek z županom Občine Makole Francem Majcnom, na katerem je podrobneje predstavil področja demografske politike in projekte, ki jih Urad Vlade RS za demografijo aktivno pripravlja. Posebej je izpostavil projekt »Demografsko oko«. V sklopu omenjenega projekta si Urad Vlade RS za demografijo prizadeva s strani lokalnih skupnosti pridobiti celoten nabor ukrepov, ki jih posamezna občina izvaja v sklopu demografske politike. Zbirnik podatkov bo objavljen na spletni strani Urada Vlade RS za demografijo, kjer bo na voljo državljankam in državljanom.

Župan občine Makole Franc Majcen je kot glavne probleme s katerimi se srečuje lokalna skupnost, navedel togo prostorsko zakonodajo, umik državnih podjetij in institucij iz lokalnega območja (pošta, krajevni urad), pomanjkanje javnih prevozov ter skrb za starejše. Magister Lončarič se je nato srečal še s predstavniki Društva upokojencev Makole in Društva podeželske mladine Ložnica, na katerem so poudarili pomen aktivnosti za medgeneracijsko sodelovanje in sobivanje.

Urad Vlade RS za demografijo izvaja intenzivne aktivnosti na demografskem področju, kamor sodi tudi skladnejši regionalni razvoj. Spoprijemanje z demografskimi spremembami in demografskimi izzivi, ki nas čakajo v prihodnje, mora biti strateško, celostno in vztrajno.