Dan slavja in ponosa v Stopercah v Halozah

občina, majšperk, stoperce, dom-krajanov, skulptura-stope, gasilci-razstavni-prostor

Odprli obnovljeni in sodobno urejeni dom krajanov

Ta konec tedna je v Krajevni skupnosti (KS) Stoperce v občini Majšperk svečano obarvan. Krajani se veselijo obnovljenega in dograjenega doma krajanov, ki so ga pred dobrimi štirimi desetletji zgradili s prostovoljnim delom in odrekanjem pod vodstvom takratnega predsednika krajevne skupnosti Antona Galuna, svečano pa odprli leta 1981. V letošnjem letu je občina Majšperk poskrbela za temeljito obnova zgradbe, ki je ponos kraja in v kateri se dogajajo vsi pomembnejši dogodki in vaška druženja.

Stoperški dom krajanov je dobil novo podobo.
Slovesnosti v Stopercah se je udeležila tudi državnozborska poslanka Suzana Lep Šimenko. Foto: TM
Novo pridobitev je blagoslovil župnik Ciril Čuš.

Osrednja slovesnost je bila v Stopercah v petek, 6. oktobra, najprej pred zgradbo, kjer so opravili svečani prerez traku in ko je župnik Ciril Čuš blagoslovil novo pridobitev. Slovesnosti se je udeležilo veliko domačinov in gostov, med njimi je bila tudi poslanka v DZ RS Suzana Lep Šimenko. Županja občine Majšperk dr. Darinka Fakin pa je k prerezu traku povabila predsednika KS Stoperce dr. Petra Kitaka, predsednika PGD Stoperce Adolfa Kopšeta, Antuna Daljevca, direktorja gradbenega podjetja GP Project ing s Ptuja, ki je bil izvajalec gradbenih del, in avtorja prve stoperške skulpture Stope, umetnika Francija Černelča.

Predstavili stoperški svet na S

Slovesnost se je nato nadaljevala v osrednji dvorani obnovljenega doma krajanov, kjer so domačini poskrbeli za prijeten kulturni program, v njem pa bil zelo slikovito in na najlepši način predstavljen stoperški svet, v katerem je vse na S in kjer ne manjka sonca, sreče in smeha, so povedali pristni Stoperčani.

Na obnovljenem odru so nastopili učenci podružnične šole Stoperce.

»Urejeno več, kot smo pričakovali«

Stoperčani so se na slovesnosti zahvalili vsem, ki so imeli posluh zanje, jim uresničili dolgoletno željo in stoperškemu krajevnemu domu dali novo, sodobno podobo ter vsebino. Stoperški predsednik KS dr. Peter Kitak je v nagovoru poudaril, da je to dom za druženja, prireditve, na katerih se krajani pogosto srečujejo. Izrazil je hvaležnost do tistih, ki so ga zgradili v 80 letih in vse do danes skrbeli, da je bil vzdrževan in obiskan. »Dom krajanov je zdaj razširjen, narejena je energetska sanacija, preurejeni so društveni prostori. Veseli smo, da je urejeno več, kot smo pričakovali. Hvala vsem za posluh, za pomoč in sodelovanje, še posebej gospe županji dr. Darinki Fakin in direktorju občinske uprave Maticu Šinkovcu, … Kraj postaja zdaj še lepši, bogatejši, v ospredju sta preprostost in izjemen talent domačinov. Obnova doma krajanov in vse, kar je povezano s tem, bo v Stopercah pustilo pečat.«

Županja ponosna na skupno delo, investicija vredna 431 tisoč evrov

Osrednja govornica na stoperški slovesnosti, majšperška županja Fakinova, je poudarila, da je bila obnova stoperškega doma krajanov potrebna in pred letom dni so v občini Majšperk o tem veliko razmišljali in se pogovarjali. Poiskali so prve rešitve, opravili številne pogovore z vsemi, ki so povezani z obnovo, je med drugim povedala ter dodala:”Rezultat teh pogovorov je tudi uspešen zaključek investicije v Stopercah. Končna vrednost investicije znaša 431 tisoč evrov. Vesela sem, da nam je uspelo izboljšati, kar bo mnogim koristilo. Da nastane taka ideja, pa so potrebni ljudje, ideje, načrti, pogovori in še marsikaj. Zahvala vsem, ki ste se trudili na tej poti. Ponosna sem na naše skupno delo in vesela, da imamo v Stopercah tudi skulpturo Stope, ki je delo umetnika, kiparja, našega prijatelja Francija Černelča.” Čestitala pa je tudi stoperškim gasilcem, ki so ob tej priložnosti pridobili lep razstavni prostor zgodovinske gasilne opreme.

Pogled v obnovljeno dvorano stoperškega doma krajanov …

V sklopu obnove doma krajanov Stoperce so zamenjali obstoječi način ogrevanja na kurilno olje z ogrevanjem na lesno biomaso – peleti, uredili izolacijo strehe in zamenjali kritino, namestili so izolacijsko fasado ter zamenjali stavbno pohištvo in uredili notranjost doma. V notranjosti so povečali dvorano s prizidkom, spremenili vhod, obnovili sanitarije in v prostore vgradili kuhinjo za pripravo hrane. Izvajalec del je bilo ptujsko gradbeno podjetje GP Project Ing.

Mali gasilski muzej na prostem v Stopercah

V Stopercah imajo tudi razstavni prostor zgodovinske gasilne opreme. Foto: TM

Stoperški gasilci so med gasilskim domom in obnovljenim domom krajanov postavili zunanji razstavni prostor, v katerem sta na ogled dva eksponata; motorna brizgalna iz leta 1942 in vprežni gasilski voz, izdelan okoli leta 1950, ki je stoperškim gasilcem služil vse do leta 1971. Novo pridobitev gasilskega društva in krajanov Stoperc je predstavil predsednik PGD Stoperce Adolf Kopše, ki se je zahvalil vsem, ki so pomagali pri ureditvi razstavnega prostora, še posebej pa občini Majšperk za prispevek.

TM, Foto: TM