Akcija 0,0 šofer

policija, nadzor, akcija 0,0 šofer

Ta teden poostren nadzor policistov

Ministrstvo za zdravje in policija sta v ponedeljek začela prvi del akcije 0,0 šofer, ki bo potekala vse do nedelje, 11. junija. V tem času bodo policisti preverjali psihofizično stanje voznikov na slovenskih cestah.

Namen akcije je osveščati o nevarnosti udeležbe v prometu pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi ter zmanjševati število prometnih nesreč, povezanih z alkoholom in drogami. Policisti  tako med 5. in 11. junijem po vsej Sloveniji preverjajo vožnjo pod vplivom alkohola in vožnjo pod vplivom prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi.

Izvajali bodo tudi poostren nadzor nad spoštovanjem določb Zakona o omejevanju porabe alkohola (15. člen), in sicer bodo preverjali, kje oz. v katerih gostinskih lokalih so vozniki, kontrolirani v poostrenem nadzoru, in udeleženci hujših prometnih nesreč z višjo koncentracijo alkohola v izdihanem zraku uživali alkoholne pijače. Prvi del poostrenega nadzora je evropsko usklajen in poteka v več evropskih državah hkrati.

Število prometnih nesreč, v katerih je prisoten alkohol, se je v letu 2016 nekoliko povečalo. Največ alkoholiziranih voznikov je še vedno med povratniki in mladimi v starosti med 24 in 34 let.

Če ste uživali alkoholne pijače, nikar ne sedajte za volan!

Vir: policija.si