Tradicionalna trgatev potomke najstarejše trte na ptujskem grajskem griču

Na Ptuju je potekala tradicionalna trgatev modre kavčine – žametne črnine, potomke najstarejše trte na svetu. Zbrani ljubitelji vina in dediščine so ob ptujskem grajskem griču obeležili dogodek, ki že vrsto let simbolizira bogato vinogradniško tradicijo najstarejšega slovenskega mesta.

 

Potomka stare trte, ki je na Ptuju v ponos že od leta 1994, je pomemben simbol trte in vina, ki zaznamuje zgodovino in kulturo mesta. Mestni viničar Andrej Rebernišek, ki za trto skrbi od leta 2012, je ob 30. obletnici zasaditve poudaril pomen te dediščine in se zahvalil Mestni občini Ptuj ter vinogradnikom, ki vsako leto prispevajo k uspešni trgatvi.

Prisotne so na začetku dogodka nagovorili podžupan Mestne občine Ptuj Boštjan Šeruga, viničar Andrej Rebernišek in vinska kraljica Lucija Kramer. Dogodek je popestril Moški pevski zbor Jezero s pesmijo, medtem ko so najmlajši iz Vrtca Ptuj, enota Tulipan, pomagali pri trganju ranfola in zierfandlerja.

 

Posebno polnitev modre kavčine, ki uspeva na ptujskem grajskem griču in drugih vinogradih v okolici, je letos znova pripravil kletar Rudi Potrč. Letos je vsaki sodelujoči občini, vključno z Destrnikom in Videmom, podaril po 24 steklenic tega edinstvenega vina, s čimer je še dodatno okrepil pomen tega zgodovinskega dogodka.

MR