Mladi in trajnostni razvoj: izzivi in priložnosti

12. avgust je bil mednarodni dan mladih, ki je priložnost, da se osredotočimo na vlogo mladih v naši družbi in njihov prispevek k trajnostnemu razvoju. Mladi predstavljajo ključen del družbe, vendar se soočajo z mnogimi izzivi, ki lahko vplivajo na njihovo prihodnost in dolgoročno trajnostni razvoj. V Sloveniji je bilo na začetku leta 2024 kar 29,3 % manj mladih (15–29 let) kot ob osamosvojitvi. To zmanjšanje populacije mladih prinaša različne izzive, ki jih je treba obravnavati, če želimo doseči cilje trajnostnega razvoja.

 

Demografske spremembe v Sloveniji, kjer se delež mladih stalno zmanjšuje, predstavljajo resen izziv za trajnostni razvoj. Leta 2024 je bilo v Sloveniji le 15 % prebivalcev v starostni skupini 15–29 let, kar je precej manj kot evropsko povprečje. Takšne spremembe lahko vplivajo na delovno silo in ekonomsko stabilnost države.

Pomanjkanje ekonomskih priložnosti in dostojnih delovnih mest lahko vodi v negotovost in omejene možnosti za neodvisnost, kar je eden izmed razlogov, da se mladi v Sloveniji od staršev odselijo šele pri skoraj 30 letih. Stanovanjska problematika je eden večjih izzivov, s katerim se soočajo mladi. Podatki kažejo, da velik delež mladih v Sloveniji še vedno živi s starši in da je delež mladih, ki živijo v lastniških stanovanjih, najmanjši med vsemi starostnimi skupinami. Mladi se pogosto soočajo s težavami pri dostopu do kakovostnih in cenovno dostopnih stanovanj, kar vpliva na njihovo sposobnost za samostojno življenje in družbeno udeležbo.

Digitalizacija kot ključni dejavnik trajnostnega razvoja¸

Tema letošnjega Mednarodnega dneva mladih 2024 je “Od klikov do napredka: digitalne poti mladih za trajnostni razvoj”, ki poudarja, kako digitalne tehnologije ponujajo izjemne priložnosti za pospeševanje trajnostnega razvoja, in izpostavlja ključni prispevek mladih k tem prizadevanjem.

Digitalne tehnologije, kot so mobilne naprave, spletne storitve in umetna inteligenca, igrajo osrednjo vlogo pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja (SDG). Kot je navedeno na uradni spletni strani Združenih narodov, digitalne tehnologije in podatki prispevajo k najmanj 70 % od 169 ciljev SDG, hkrati pa potencialno zmanjšujejo stroške doseganja teh ciljev do 55 bilijonov USD. Digitalizacija omogoča boljše upravljanje virov, izboljšanje zdravstvene oskrbe, dostop do izobraževanja in krepitev gospodarskih priložnosti. S tem omogoča hitrejše in učinkovitejše reševanje globalnih izzivov, kot so podnebne spremembe, neenakost in revščina.

Mladi so v ospredju digitalne revolucije in igrajo ključno vlogo pri oblikovanju digitalne prihodnosti. Po podatkih Združenih narodov je leta 2022 kar tri četrtine mladih, starih od 15 do 24 let, uporabljalo internet, kar je višja stopnja kot pri katerikoli drugi starostni skupini. Kot “digitalni domorodci” mladi intuitivno uporabljajo tehnologijo za inovacije, komunikacijo in učenje. Njihova sposobnost prilagajanja novim tehnologijam in ustvarjalnega reševanja problemov jih postavlja v osrčje prizadevanj za trajnostni razvoj.

Digitalizacija mladim omogoča, da prevzamejo vodilno vlogo pri reševanju globalnih problemov. Uporabljajo tehnologijo za spodbujanje družbenih sprememb, razvijajo aplikacije, ki olajšajo dostop do izobraževanja, ustvarjajo platforme za ozaveščanje o podnebnih spremembah in razvijajo inovativne rešitve za trajnostno rabo virov. Na ta način mladi bistveno prispevajo k trajnostnim rešitvam, ki bodo oblikovale našo prihodnost.

Izzivi digitalne vključenosti

Kljub velikemu napredku na področju digitalizacije pa še vedno obstajajo izrazite neenakosti. V državah z nizkimi dohodki in med mladimi ženskami so razlike v dostopu do interneta in digitalnih veščin še vedno velike. Kot poudarjajo Združeni narodi, imajo mlade ženske pogosto manj dostopa do digitalnih orodij in izobraževanja na področju digitalnih veščin v primerjavi z njihovimi moškimi vrstniki. To omejuje njihov potencial, da v celoti izkoristijo priložnosti, ki jih ponuja digitalni svet.

Za izboljšanje digitalne vključenosti je potrebno ukrepanje na več področjih. Vlade, izobraževalne institucije in podjetja morajo vlagati v digitalno infrastrukturo, izobraževanje in programe usposabljanja, ki bodo omogočili dostop do digitalnih veščin in tehnologij za vse mlade, ne glede na njihov spol ali ekonomski status. Pomembno je, da se mladim omogoči enakopraven dostop do digitalnih orodij in znanj, ki jih potrebujejo za uspešno sodelovanje v digitalni ekonomiji in družbi.

Digitalne inovacije za trajnostni razvoj

Digitalne inovacije, ki jih vodijo mladi, imajo velik potencial za reševanje nekaterih najbolj perečih globalnih izzivov. Mladi uporabljajo tehnologijo za razvoj rešitev, ki izboljšujejo kakovost življenja, spodbujajo trajnostno rabo virov in zmanjšujejo negativne vplive na okolje. Na primer, razvijajo aplikacije, ki omogočajo boljše sledenje porabi energije, recikliranju in zmanjševanju odpadkov. Poleg tega digitalne platforme omogočajo mladim, da se povezujejo in sodelujejo pri projektih, ki spodbujajo trajnostni razvoj na globalni ravni.

Pot k rešitvi

Mladi so pomemben del naše družbe, polni energije in inovativnosti, vendar se soočajo z izzivi, kot so demografske spremembe, ekonomske neenakosti, stanovanjske težave in neenak dostop do digitalnih tehnologij. Digitalizacija prinaša priložnosti in nove razlike, ki jih moramo odpraviti, da bodo vsi mladi lahko prispevali k trajnostni prihodnosti.

Za reševanje teh izzivov je potreben večstranski pristop, ki vključuje sodelovanje vlad, izobraževalnih ustanov, podjetij in nevladnih organizacij. Ključno je izboljšati dostop do izobraževanja, razvijati digitalne veščine, spodbujati enakopravnost in zagotoviti dostopna stanovanja ter kakovostna delovna mesta.

Poleg tega moramo mlade aktivno vključevati v procese odločanja, saj je njihov pogled ključen za oblikovanje učinkovitih politik. Podpora mladim iniciativam in podjetništvu ter omogočanje njihovega sodelovanja so nujni koraki za dosego trajnostnega razvoja.

Kot družba moramo prepoznati vrednost mladih kot današnjih partnerjev v prizadevanjih za boljši svet. S skupnimi močmi lahko ustvarimo prihodnost, kjer bodo vsi mladi imeli priložnost za uspeh in prispevek k pravični in trajnostni družbi.

V osebnem premisleku se sprašujem, kako lahko vsak od nas, v svoji vlogi in svojem okolju, prispeva k izboljšanju položaja mladih. Ali smo pripravljeni vlagati v njihovo izobraževanje, jim dati priložnost, da se dokažejo, in jih podpreti v njihovih prizadevanjih? Verjamem, da lahko. In verjamem, da moramo. Naša prihodnost je v njihovih rokah, zato je naša dolžnost, da jim zagotovimo najboljše možne pogoje za uspeh. Skupaj lahko ustvarimo trajnostno prihodnost, ki bo koristila vsem.

Damir Žerak