Slovensko kmetijstvo in prehranski sektor pred finančnim zlomom

Foto: Pixabay

V Forumu za kmetijstvo in podeželje Slovenske demokratske stranke (SDS) z zaskrbljenostjo spremljajo nov način obračunavanja omrežnine, ki bo močno prizadel kmetijski in prehranski sektor v Sloveniji. Kot poročajo, so slovenski kmetje in živilsko-predelovalne dejavnosti že leta pod izjemnim cenovnim pritiskom, še posebej po pretresih zaradi pandemije Covid-19 in vojne v Ukrajini. Po besedah Foruma SDS je konkurenčnost slovenskega kmetijstva že zdaj nižja kot v sosednjih državah, kar pripisujejo predvsem višjim stroškom energije.

 

Prenova sistema obračunavanja omrežnine, ki bo po prvih ocenah povečala stroške omrežnine vsaj za dvakrat, bo še dodatno obremenila kmetijska gospodarstva in celoten prehranski sektor. Kot navajajo v Forumu, so zlasti energetsko intenzivni procesi, kot so hlajenje mleka, sušenje žit in skladiščenje pridelkov, ključni za delovanje kmetijskih gospodarstev. Ti procesi zahtevajo stalno in predvidljivo porabo električne energije, zaradi česar se kmetje ne morejo prilagajati novim časovnim okvirjem, ki bi jih morda uvedla omrežnina, vezana na urnike obremenjenosti omrežja. Zato bodo kmetije prisiljene plačevati najdražjo omrežnino, kar bo dodatno oslabilo njihovo konkurenčnost.

Forum SDS poziva Vlado RS, da nemudoma ukrepa in sprejme potrebne ukrepe za omilitev teh finančnih bremen, ki bodo kmetijam in prehranskemu sektorju povzročila dodatne stroške. Kot predlagajo, bi lahko uvedli finančno kapico za obračunavanje omrežnine, kar bi omejilo vpliv stroškov na te sektorje. Prav tako zahtevajo pospešeno izvajanje investicijskih razpisov in hitrejša izplačila subvencij, ki so nujna za obstoj kmetij in živilskih podjetij.

Slovensko kmetijstvo in prehranska industrija se že soočata z velikimi izzivi, dodatni stroški pa bi lahko pomenili še večje tveganje za njihov obstoj. Vlada RS je odgovorna, da čim prej zagotovi rešitve, ki bodo preprečile finančni zlom sektorja. Forum za kmetijstvo in podeželje SDS opozarja, da brez hitrih in učinkovitih ukrepov lahko pričakujemo nadaljnji upad konkurenčnosti slovenskega kmetijstva na mednarodnem trgu.

Zato je nujno, da vlada, kot poroča Forum SDS, začne nemudoma ukrepati ter z nacionalnimi in evropskimi sredstvi podpre slovenske kmete in prehranski sektor, ki že vrsto let bijejo težko bitko za preživetje.

MR