15. oktober je mednarodni dan bele palice

slepi-slabovidni, medobčinsko-društvo, ptuj, jubilej, mednarodni-dan-bele-palice

70-letnica Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Ptuj

Na Ptuju že sedem desetletij uradno deluje Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih (MDSS) Ptuj in v četrtek, 12. oktobra so Ptujčani proslavili visok jubilej. V ptujskem Narodnem domu so se zbrali udeleženci srečanja, posvečenega sedmim desetletjem delovanja Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Ptuj, slovesnost pa so posvetili tudi 15. oktobru, mednarodnemu dnevu bele palice.

Že dopoldne so se dogajale aktivnosti, povezane s tem pripomočkom, ki pomaga na vidu prizadetim osebam, da se lažje znajdejo med gibanjem v prostoru, pa tudi, da nase opozorijo mimoidoče in udeležence v prometu. Med njihovim pohodom z belimi palicami po mestu jih je pred Mestno hišo pozdravil župan Miran Senčar.

Drug drugemu pomagajo, da zmorejo narediti korake …

Na Ptuju so proslavili sedem desetletij Medobčinskega društva slepih in slabovidnih. Foto: MDSS Ptuj

V uvodnem pozdravu je povezovalka programa Silvestra Brodnjak pozdravila vse, ki so se odzvali na povabilo in z nekaj besedami utemeljila tudi naslovnico jubilejnega zbornika MDSS, ki ga je društvo izdalo ob svojem letošnjem praznovanju. Brodnjakova je dejala: »Veseli smo, da ste se vabilu odzvali v tako lepem številu, zato ne bomo poimensko pozdravljali vsakega posebej, ker ste vsi enako prisrčno dobrodošli med nami. Recimo, da je to tako, kot v planinah. Nihče te ne vpraša, kaj si po poklicu in položaju, vsi so si enaki v tem, da imajo radi naravo, občutek doživljanja višine in druženje s podobno mislečimi. Drug drugemu pomagajo, da zmorejo narediti korake tudi takrat, ko ni čisto preprosto stopiti naprej. V navezi gre mnogo lažje.«

Potrebnih bo še veliko korakov

Zbrane na slovesnosti so nagovorili predsednik MDSS Ptuj Janez Solina, podžupan Mestne občine Ptuj Marjan Kolarič in predstavnik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije, član njenega UO in hkrati predsednik MDSS Murska Sobota, Vojmir Prosen. Vsak s svojega zornega kota so predstavili položaj slepih in slabovidnih oseb v današnji družbi in prizadevanja, kako jim omogočiti čim bolj enakopraven status z ostalimi. Potrebnih bo še veliko korakov, zato želijo širši javnosti predstaviti, kaj lahko vsak z malo dobre volje naredi za to, da bi se ljudje s temnimi naočniki in belo palico čim bolj neovirano in kar najbolj samostojno gibali v življenjskem in delovnem okolju. Njihove misli so v svojih pozdravnih nagovorih poudarili tudi predstavniki društev iz Maribora, Celja, Novega mesta, Kranja in Ljubljane, pa tudi iz Čakovca in Varaždina.

Podelili priznanja in zahvale

Priznanje so podelili tudi Antonu Žeraku za šestindvajsetletno nesebično uspešno vodenje MDSS Ptuj.

Jubilejni dogodek  je bil tudi priložnost, da se društvo za sodelovanje simbolično oddolži nekaterim, ki njegovo delo vsa leta podpirajo in mu omogočajo uspešen napredek. Pisna priznanja so podelili: Mestni občini Ptuj, Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije, Športnemu  zavodu Ptuj, Lions klubu Ptuj, Leo klubu Ptuj, Šahovskemu društvu Ptuj, Majdi  Šerona – zunanji sodelavki društva, za prostovoljno dolgoletno strokovno sodelovanje, Francu Vaupotiču za dolgoletno, vsestransko športno delovanje v MDSS, Antonu Žeraku za šestindvajsetletno nesebično uspešno vodenje MDSS in nadaljnje delovanje v organih društva ter ZDSSS in Silvestri Brodnjak, častni članici društva, za 45 let sodelovanja z MDSS.

Zbornik Naš pot je uredila

Urednica jubilejnega zbornika Naša pot

In prav dolgoletni članici MDSS Silvestri Brodnjak so že tretjič zaupali, da je kot urednica zbrala in uredila jubilejno publikacijo. Na pot jo je pospremila z naslednjimi besedami:

»Pred Vami je Zbornik Naša pota, ki smo ga pripravili skupaj z vodstvom društva in nekaterimi zunanjimi člani. Posvečen je časom, ki so minili in ljudem, ki bodo živeli, dokler se jih bo vsaj še nekdo spomnil z lepo mislijo, besedo in pripovedjo o njih. Naša pota so nas pripeljala z nekoč makadamskih cest na asfalt, od tam pa tudi tja, kamor se ne upa podati marsikdo od dobro videčih znancev  in prijateljev. Niso edini, so pa prvi iz našega društva in ptujskega Srednješolskega centra. Naslovnico posvečamo trem mladim planincem, prijateljem Niku Zorcu, Mihaeli Rojht in Žanu Prši, ki so 4. julija letos skupaj s še petimi slepimi in slabovidnimi vrstniki, ob pomoči gorskih vodnikov in profesorjev Centra IRIS, osvojili najvišji vrh v naši domovini. Sebi in drugim so dokazali, da zmorejo, ker so hoteli in ker so imeli ob sebi ljudi, ki so jim posodili svoje oči in so jim v navezi pomagali premagovati korak za korakom. Bili so enaki med enakimi … Vsak od nas se vedno znova znajde pred izzivi, ki niso primerljivi z njihovim vzponom na Triglav. Za vsakega so potrebne odločitev, volja in vztrajnost. Velikokrat pa poleg tega potrebujemo še nekoga, ki nas vzame v navezo …«

Jubileju posvetili tudi prijeten kulturni program

V kulturnem programu, ki so ga pripravili člani društva, je na harmoniko zaigral Zvonko Brec. Nastopila je Pevska skupina MDSS Ptuj, ki jo vodi zborovodkinja Lidija Kodrič – Kmet. Med njimi je nekaj pevk, ki so prepevale že v pevskem zboru društva, ustanovljenem leta 1980. Po več kot četrt stoletnem premoru je skupina leta 2013 ponovno stopila na oder in doslej že večkrat dostojno predstavljala svoje društvo, tudi v sosednji Hrvaški. Aplavz so si prislužile tudi recitatorke Polona Perger, Marija Šibila in Silva Pregl, ki so ob spremljavi mlade citrarke Line Vaupotič predstavile pesmi slovenskih avtorjev. Preglova je svojo pesem prebrala v brajici.

Nastopila je pevska skupina MDSS Ptuj, ki jo vodi zborovodkinja Lidija Kodrič – Kmet.

Bela palica – simbol slepote
Bela palica je danes povsod po svetu priznana kot pripomoček, ki slepim ne pomaga zgolj pri orientaciji, ampak jim zagotavlja tudi varno hojo. Je pripomoček, ki služi kot pomoč za prepoznavanje in zaznavanje ključnih predmetov v okolju, ovir, strukture tal, vzpetin ipd. Istočasno simbolizira tudi osebno neodvisnost slepega ali slabovidnega.

SB, Vir in foto: MDSS Ptuj