­č窭čç«Slovenija vedno bolj uspe┼ína na ­čç║­čçŞameri┼íkem trgu

Danes v ameri┼íkem Dallasu poteka poslovno-investicijska konferenca ┬╗Texas Feels Slovenia┬ź. Na njej Slovenija predstavlja svoje investicijske, poslovne in turisti─Źne prilo┼żnosti ter krepi prepoznavnost dr┼żave in nacionalne znamke ┬╗I feel Slovenia┬ź na ameri┼íkem trgu.

 

Dr┼żavni sekretar Simon Zajc je v govoru na poslovno-investicijski konferenci poudaril gospodarske uspehe Slovenije in prednosti njenega poslovnega okolja.

┬╗Slovenija ena najbolj trajnostnih dr┼żav na svetu, z enim od najhitreje rasto─Źih gospodarstev v centralni in vzhodni Evropi ter stabilnim makroekonomskim okoljem. Poleg odli─Źne geografske pozicije v osr─Źju Evrope in dostopom do glavnih proizvodnih sredi┼í─Ź v regiji, je Slovenija tudi ena izmed najvarnej┼íih dr┼żav ter se pona┼ía z zanesljivim in varnim energetskim sistemom.┬ź

V sklopu dogodka Texas Feels Slovenia danes potekata poslovno-investicijska konferenca in turisti─Źna delavnica. V dopoldanskem delu programa se poslovno-investicijske konference poleg slovenskih udele┼żencev udele┼żujejo potencialni ameri┼íki poslovni partnerji in investitorji, predstavniki NBA ekipe Dallas Mavericks in ─Źlani slovenske poslovno-razvojne delegacije.

┬╗Slovenija je odli─Źna destinacija za aktivna do┼żivetja in ┼íportni turizem skozi vse leto ter posamezniku prilagojena 5-zvezdni─Źne buti─Źna do┼żivetja. Globalni potovalni vodi─Ź Cond├ę Nast Traveller je zato Slovenijo uvrstil med top 10 trajnostnih destinacij za obisk v 2021.┬ź

Na dogodku, ki ga je pripravila javna agencija SPIRIT Slovenija skupaj s partnerji, imajo slovenska podjetja prostor za poslovne pogovore z ameri┼íkimi podjetji in investitorji s podro─Źij zelenih tehnologij, energetike, visokih tehnologij. Dogodka se udele┼żujejo tudi lokalni turisti─Źni agenti in organizatorji potovanj ter predstavniki slovenskih turisti─Źnih ponudnikov.

ZDA so pomembna gospodarska partnerica Slovenije, odnosi so dobri in razvejani. ZDA┬á se v letu 2021 uvr┼í─Źajo na 13. mesto med dr┼żavami, s katerimi je Slovenija realizirala najve─Ź trgovinske menjave, ki je lani zna┼íala dobrih 1,3 milijarde evrov. Poleg tega se uvr┼í─Źa na 3. mesto med dr┼żavami, najve─Źjimi investitoricami v Slovenijo po izvorni dr┼żavi lastnika. Te so leta 2020 zna┼íale dobrih 1,55 milijarde evrov, v Sloveniji pa je prisotnih 174 gospodarskih dru┼żb s kapitalom iz ZDA.

Kljub temu obstaja veliko potenciala za poglobitev medsebojnega sodelovanja na podro─Źju gospodarstva, saj ZDA sodijo med najve─Źje dr┼żave investitorice v svetovnem merilu. Poslovne prilo┼żnosti na ameri┼íkem trgu so na podro─Źjih avtomobilske industrije, opreme za zdravstveno/medicinsko nego, opreme za varstvo okolja, ra─Źunalni┼íke strojne opreme in programov, IKT, kemi─Źne in farmacevtske industrije in biotehnologije, proizvodnje in obdelave kovin, ┼żivilsko predelovalne industrije ter sektorja zelenih tehnologij (hidroenergija, solarna energija, vetrna energija, elektri─Źna mobilnost).

Ve─Ź o poslovno-investicijski konferenci ┬╗Texas Feels Slovenia┬ź…