Države po celotnem svetu se soočajo s pandemijo COVID-19 in morajo sprejemati odločilne ukrepe za zaustavitev širjenja virusa. Ti ukrepi pa nam niso najbolj po godu.
Ukrepi so večinoma zamajali naše ugodno življenje, saj so zapovedali socialno distance.
Je pa nujno, da v teh kritičnih časih pozabimo na ugodje, ki smo ga bili vajeni pred pandemijo in potrpimo ta kratek čas, da se bomo čimprej živi in zdravi vrnili v ustaljene življenjske tire.
V teh kritičnih okoliščinah je tudi nujno, da smo vsi obveščeni o drugih nevarnostih in tveganjih za naše zdravje.
Pitje vina imamo v genih
Živimo v kulturi, ki je močno povezana s pitjem alkohola. V Sloveniji vlada tako imenovana “mokra kultura”. Alkoholne pijače so sestavni del družbenega življenja in so pomemben del življenjskih dogodkov in praznovanj. Uživanje alkohola je v družbi popolnoma sprejeto in pogosto tudi vzpodbujeno.
Slovenija spada med države z največjo porabo alkohola na prebivalca
Z 12,6 litri popitega čistega alkohola po osebi v enem letu spadamo med prvih deset držav po popitem alkoholu na prebivalca na svetu. Ampak v to oceno ni vštet popiti alkohol, ki ga proizvedemo za osebno rabo sami.
Vemo pa, da ima skoraj vsak drugi človek vsaj nekaj trt vinograda za proizvodnjo vina za lastne potrebe.
Raziskava je pokazala, da se v Sloveniji kar 28 % moških in 16 % žensk v starosti od 25 do 34 let opija enkrat do trikrat mesečno ali pogosteje. Visok odstotek potrjuje tudi podatek o registrirani porabi alkohola v Sloveniji, ki se giblje med 10,3 in 13,5 litra čistega alkohola na odraslega prebivalca na leto.
Alkohol in COVID-19
Šala “Toliko sem spil, da če kihnem, 25 ljudi okoli sebe razkužim!” ne drži!
Skoraj vsaki dan poročamo o prometnih nesrečah in pijanih voznikih, ki vozijo brez vozniškega dovoljenja z neregistriranimi avtomobili. V medijih so poročali o povečanem številu nasilja v družinah, ki so večina posledica prekomernega uživanja alkohola.
Etilni alkohol (etanol) je snov v alkoholnih pijačah, ki je odgovorna za večino škode, ki nastane zaradi njihovega uživanja, ne glede na to, ali jo uživamo v obliki vina, piva, žganih pijač ali česar koli drugega.
Dodane snovi, kot je metanol, so lahko smrtne celo v majhnih količinah ali med drugimi težavami povzročijo slepoto in ledvične bolezni.
Po poročanju medijev in anekdotičnih virov so se v nekaterih državah med izbruhom COVID-19 že zgodile smrti, povezane z zaužitjem takšnih alkoholnih izdelkov, ki temeljijo na zmotnem prepričanju, da bodo nekako nudile zaščito pred virusom.
Dejstva o pitju alkohola:
- Uživanje alkohola oslabi imunski sistem in s tem zmanjša sposobnost obvladovanja nalezljivih bolezni.
- Alkohol, tudi v zelo majhnih količinah, povzroča nekatere vrste raka.
- Alkohol spreminja naše misli, presojo, odločanje in vedenje.
- Alkohol, tudi v majhnih količinah, je tveganje za nerojenega otroka kadar koli med nosečnostjo.
- Alkohol povečuje tveganje, pogostost in resnost kaznivega dejanja medosebnega nasilja, kot so nasilno intimno partnerstvo, spolno nasilje, nasilje med mladimi, zloraba starejših in nasilje nad otroki.
- Alkohol poveča tveganje smrti in poškodb zaradi prometnih poškodb, utopitve in padcev.
- Močna uporaba alkohola poveča tveganje za sindrom akutne respiratorne stiske (ARDS), enega najtežjih zapletov COVID-19.
Miti o alkoholu in COVID-19
- Uživanje alkohola uniči virus, ki povzroča COVID-19.
Uživanje alkohola ne bo uničilo virusa in njegovo uživanje lahko poveča tveganje za zdravje, če se oseba okuži z virusom. Alkohol (v koncentraciji vsaj 60 vol.%) deluje kot razkužilo na koži, vendar v vašem telesu nima takega učinka ob zaužitju.
- Pitje močnega alkohola ubija virus v vdihanem zraku.
Uživanje alkohola ne bo uničilo virusa v vdihanem zraku; ne bo razkužiti ust in grloa in ne bo vam zagotavljal nikakršne zaščite proti COVID-19.
- Alkohol (pivo, vino, destilirana žganja ali zeliščni alkohol) spodbuja imuniteto in odpornost proti virusu.
Alkohol škodljivo negativno vpliva na vaš imunski sistem in ne spodbuja imunosti in odpornosti proti virusom.
Za upočasnitev širjenja virusa so vse odgovorne države omejile socialno druženje in zapovedale fizično distanco na vsaj meter in pol razdalje med posamezniki. Bari, restavracije in drugi kraji, kjer se ljudje zbirajo so zaprti. Tako so zmanjšali razpoložljivost do alkohola, kar je odlična priložnost, da zmanjšate svoje pitje in postanete bolj zdravi.
Vir: WHO in NIJZ
Želite biti redno obveščeni o novostih glede epidemije? Všečkajte FB stran: |
MR