ZRS Bistra Ptuj prestižna nagrada Regiostars Award

Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj je pred dnevi prejelo najvišje priznanje Evropske komisije za najbolj inovativne regionalne projekte Regiostar Award 2019, ki ga doslej ni prejela še nobena slovenska inštitucija.

ZRS Bistra Ptuj visoka nagrada; foto: arhiv Bistra
Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) Bistra Ptuj, ki letos praznuje 25 let delovanja, je kot vodilni partner skupaj s še 13 partnerji iz devetih držav za EU projekt Citywalk v Bruslju prejelo nagrado Regiostars.

Gre za najvišje priznanje regionalnim projektom, ki ga podeljuje Evropska komisija. V ptujski Mestni hiši so na tiskovni konferenci predstavili pomen in težo nagrade ne samo za ZRS Bistra Ptuj, ampak tudi za okolje v katerem delujejo.

O projektu in nagradi

Kot so sporočili iz ptujske Bistre, nagrado Regiostar podeljujejo za najbolj inovativne regionalne projekte. O nagrajencih, ki so jih v različnih kategorijah izbirali med 199 projekti, pa ni odločala le komisija, pač pa tudi evropska javnost s tajnim glasovanjem.

Projekt Citywalk je bil po glasovanju skupaj kar 235.000 prebivalcev Evropske unije iz vseh 28 članic za najboljšega izbran med petimi finalisti v kategoriji gradnje podnebno odpornih mest.

Na podelitvi nagrade; foto: arhiv Bistra

“Ponosni in veseli smo, da smo osnovno idejo za projekt razvili v našem zavodu pod vodstvom Danila Čeha in k njej pritegnili še 14 partnerjev iz devetih držav. Projekt je sofinanciran iz Podonavskega transnacionalnega programa,” je pojasnil direktor Bistre Štefan Čelan.

Projekt Citywalk po vsebini, namenu in ciljih

Eksponentna rast prebivalstva, ki smo ji priča v zadnjem obdobju, znatno vpliva tudi na naglo rast urbanizacije predvsem v mestnih in primestnih naseljih. Pospešena urbanizacija povzroča koncentracijo različnih dejavnikov, ki tako ali drugače vplivajo na uničevanje naravnega okolje, so poudarili v ptujski Bistri.
Med pomembne dejavnike, ki znatno vplivajo na poslabšanje osnovnih življenjskih virov v mestih, kot so zrak, voda in zemlja, sodi transport blaga in ljudi. V veliki večini mest obstoječa in novi zgrajena prometna infrastruktura ponuja vedno manj možnosti za zdrav način življenja in dela, da pa o deficitu socialne kohezije v velikih mestih niti ne govorimo.

Projekt se osredotoča na najpreprostejšo obliko mobilnosti v mestih – hojo

»V iskanju odgovor kako omiliti ali celo preprečiti vse te negativne dejavnike smo zasnovali projekt z naslovom Citywalk, ki ni zgolj eden izmed množice projektov zaradi projektov. Citywalk predstavlja novi način razmišljanja, ki lahko omogoči kakovostnejše pogoje za življenje in delo v mestih in primestnih naseljih. Projekt se osredotoča na najpreprostejšo obliko mobilnosti v mestih – hojo, ki ob nižanju negativnih okoljskih kazalnikov prispeva k zdravju posameznika in omogoča pristnejšo socialno kohezijo,« so še povedali v ptujski Bistri.

V Mestni hiši so predstavili pomen in težo nagrade za ZRS Bistra Ptuj in za okolje v katerem delujejo. Foto: PeTv

Projekt Citywalk nudi inovativne rešitve

Projekt Citywalk ponuja inovativne rešitve, ki postavljajo potrebe mestnega prebivalstva po zdravem načinu življenja s čim nižjimi obremenitvami okolja v središče razvojnih prioritet vsakega mesta. Urbanistom in ostalim načrtovalcem novogradenj ali rekonstrukcij transportne infrastrukture in transportnih sredstev lahko projekt Citywalk ponudi inovativne rešitve, menijo v ZRS Bistra Ptuj, ki postavljajo pešačenje v središče na katerega se pripenjajo druge vrste okolju prijaznega transporta. Mestnemu managementu pa ponujajo ideje, kako ob pešačenju poskrbeti tudi za vse tiste oblike druženja, ki pripomorejo k širši socialni koheziji v mestih živečega prebivalstva.

Vir in foto: ZRS Bistra Ptuj, PeTv