V petek za promet znova odprt ptujski most

Promet na starem ptujskem mostu bo po obnovi ponovno stekel predvidoma v petek, 24. avgusta, ob 15. uri, so potrdili tudi v ptujski občini. Sprostitev prometa si bosta ogledala ptujski župan Miran Senčar in minister za infrastrukturo Peter Gašperšič.

Popolna zapora mostu samo še do petka; foto: TM

Ptujski most in most čez Studenčnico so zaradi temeljite obnove za ves promet zaprli 3. julija lani. Zaprtje je povzročilo nemalo nevšečnosti, zastojev in dolgih kolon na Puhovem mostu. A kot kaže se prometne razmere na Ptuju pred koncem avgusta in pred pričetkom novega šolskega leta vendarle počasi izboljšujejo.

Na direkciji za infrastrukturo ob tem poudarjajo, da obnova še ni zaključena, Pomgradovi delavci naj bi doslej izvedli okoli 90 odstotkov vseh del, zato bodo promet po ptujskem mostu omogočili pod posebnimi pogoji. Vrednost obnovitvenih del, medijem predstavljena lani, je bila 4,5 milijona evrov, je poročala STA.

Stari ptujski most bo odprt mesec dni pred sprva napovedanim rokom; foto: TM

Rekonstruirana in sanirana mostova

Tudi mostova čez Dravo in Studenčnico sta bila zaradi slabega stanja in starosti temeljito rekonstruirana in sanirana. Zamenjali so mostne dilatacije in ležišča, obnovili pločnike in ograjo na mostu, sočasno pa tudi obnovili odsek ceste med mostovoma. S prenovo mestu naj bi podaljšali življenjsko dobo obeh objektov in izboljšali prometno varnost za vse udeležence v prometu.
Obnova 50 let starega mostu, ki povezuje levi in desni breg Drave in predstavlja glavno ptujsko prometnico, je bila zelo velik poseg. In še pred začetkom prenove so napovedali, da bo zaradi starosti mostu in obremenitve, ki jih most prenaša, potrebna celovita sanacija.

Dela na mostu v zaključni fazi

V projekt je bilo vključeno popravilo temeljev, ki se nahajajo v vodi in celotne nosilne konstrukcije mostu, ter prenovo zgornje voziščne konstrukcije, ki je v celoti zgrajena na novo. Prav tako naj bi sanirali vse razpoke in poškodbe prometno zelo obremenjenega mostu. K obnovi prav tako spada zamenjava komunalnih vodov, obnova varnostne ograje in prometna signalizacija.

S prenovo naj bi spremenila tudi statična konstrukcija, s tem pa se bo povečala togost objekta in hkrati okrepila njegova nosilnost, je lani spomladi Pomgrad objavil na svoji spletni stran. Trenutno delavci Pomgrada na starem mostu, kjer so že izvedli tudi spremembo statičnega sistema, dokončujejo pločnike na mostu čez Dravo, izdelati je potrebno še hidroizolacijo obeh mostov ter asfaltirati vozišče obeh mostov in vmesnega dela ter priključkov do obstoječe ceste.

Novi krožišči na Mariborski cesti

S koncem obnove pa projekti na državnem cestnem omrežju na Ptuju še ne bodo zaključeni. Hkrati s prenovo mostov je že potekala ureditev krožišč, pločnikov in meteorne kanalizacije na Bregu na Mariborski cesti v vrednosti več kot 400.000 evrov, zdaj pa je v načrtu še rekonstrukcija skoraj dveh kilometrov ceste proti Spuhlji, ki je ocenjena na 4,7 milijona evrov, je poročala STA.

Na Bregu, na Mariborski cesti zgrajeni dve novi krožišči; foto: TM
Foto: TM

Začasno montažno krožišče pri podvozu

Pri podvozu že nameščeno začasno montažno krožišče; foto: Valerija Frčec

Minuli teden so na Ptuju, na Ormoški cesti pred vhodom v podvoz že uredili začasno montažno krožišče. Medtem pripravljajo projektno dokumentacijo za gradnjo fiksnega krožišča, kar pa je v načrtu v letih 2019 ali 2020.

Montažno krožišče naj bi s fiksnim zamenjali v prihodnjem letu, dveh; foto: Valerija Frčec
Foto: Valerija Frčec

Foto: TM, Valerija Frčec