Upokojenci Spodnjega Podravja ostali brez vsega

Na spletnem portalu ptujinfo.com so pred dnevi poročali, da je zmanjkalo denarja za nadaljevanje projekta Sodobna oskrba starejših. Kar pomeni, da so številni starostniki Spodnjega Podravja so ostali brez možnosti, da kljub starosti, oviranosti ali bolezni čim dlje ostanejo v domačem okolju. Sodobna oskrba starejših je ostala brez financiranja.

 

 

Sodobna oskrba starejših je projekt Doma upokojencev Ptuj, ki starostnikom iz Ptuja in okolice omogoča na dostojen način preživeti starost doma. Namen projekta je bil razviti, preizkusiti in implementirati nova orodja, nove storitve ter doseči integracijo storitev in izvajalcev storitev, s ciljem zagotavljanja usmerjene integrirane oskrbe. V okviru projekta se je vzpostavila povezava med sistemi zdravstva in socialnega varstva, z namenom, da se doseže kakovostna in varna kontinuirana obravnava posameznika.

Projekt se je zaključil 30.6.2022. Narediti morajo načrt, kako bodo starostnike usmerili naprej, drugam. A kam? Trenutno ne vidojop možnosti, ki bi starostnike in storitve prevzel.

V času trajanja projekta so pomagali kar 226 uporabnikom in svojcem, saj so jim v dom prinesli veselje, optimizem, srečo, zadovoljstvo, nasmeh, strokovno znanje s katerim bodo lažje premagovali vsakodnevne težave, so zapisali na ptujinfo.com.

Mnenje svojke uporabnika

Ministrstvo je pomoč zavrnilo

Šiplič Horvat je za Ptujinfo pojasnila, da so v domu upali na podaljšanje projekta s strani ministrstva za zdravje.

Prošnja za podaljšanje je bila zavrnjena.

Direktorica doma se je obrnila župane Spodnjega Podravja 

Direktorica Doma upokojencev Ptuj Vesna Šiplič Horvat je na kolegiju spodnjepodravskih županov je predstavila projekt in možnost sofinanciranja tega.

Med drugim je predstavila, da potrebujejo okoli 155 do 160 tisoč evrov za nadaljevanje projekta, ki pomaga starostnikom.

»Podpore z njihove strani ni bilo, saj so naše delo enačili z delom pomoči na domu centra za socialno delo in poudarjali, da občine že to sofinancirajo,« je za ptujinfo.com pojasnila direktorica doma.

Med drugim je nekatere župane je pa zmotilo predvsem dejstvo, da so bili stroški preračunani na deset tisoč evrov na občino. Anton Butolen, župan občine Žetale, je za ptujinfo.com pojasnil, da sta bila iz žetalske občine v projekt vključena dva občana, iz ptujske pa 69, zato bi bilo nesmiselno, da bi vsaka občina plačevala enako.

Direktorica doma pojasni, da če bi do sofinanciranja prišlo, bi vsaka občina prispevala le za svoje občane – večje občine več, manjše pa manj, preračunano na število prebivalcev posamezne občine. 

Mnenje udeleženke programa