S podelitvijo nagrad sklenjena akcija Moja dežela – lepa in gostoljubna

Turistična zveza Slovenije je pred dnevi v Ljubljani razglasila vse rezultate turistično - ekološkega projekta Turistične zveze Slovenije Moja dežela - lepa in gostoljubna 2019.

V vseslovenski akciji Turistične zveze Slovenije (TZS) Moja dežela – lepa in gostoljubna se je Ptuj uvrstil na sam vrh. Najstarejše slovensko mesto je v kategoriji večjih mest zasedlo drugo mesto. Svečane podelitve sta se minulo sredo udeležila ptujska županja Nuška Gajšek in predsednik TD Ptuj Peter Pribožič.
Ptuj; foto: PtujInfo

Tudi letos so se vsi pomembnejši turistični dogodki v Sloveniji združili pod eno streho – na Dnevih slovenskega turizma v Ljubljani. Turistična zveza Slovenije je namreč v sklopu Dnevov slovenskega turizma podelila priznanja najbolj urejenim in gostoljubnim krajem v okviru tekmovanja Moja dežela – lepa in gostoljubna 2019.

Nagrajenci v vseh kategorijah. Foto: Iztok Pipan, arhiv TZS

»Turistična ponudba se je v Sloveniji občutno izboljšala«

»Tekmovanje, ki poteka že od leta 1991 in je bilo tokrat že osemindvajsetič, je zastavljeno zelo širokopotezno, saj v njem sodelujejo večja, srednja in manjša mesta, turistični, zdraviliški in izletniški kraji, mestna, trška in vaška jedra, kampi in glampingi, mladinska prenočišča, tematske poti in Petrolova prodajna mesta. Zaradi tako široke zasnove tekmovanja lahko neskromno povem, da se je tudi zaradi tega tekmovanja in seveda vseh sodelujočih v njem turistična ponudba v Sloveniji občutno izboljšala, postala raznovrstnejša, veliko bolj kakovostna in predvsem usmerjena k ohranjanju dobrih odnosov med ljudmi ter k ohranjanju narave in naše raznolike dediščine,« je v uvodnem nagovoru na slovesni podelitvi priznanj najboljšim v letošnji akciji Moja dežela – lepa in gostoljubna med drugim dejal Pavle Hevka, predsednik Turistične zveze Slovenije, navaja STA.

V tekmovalnem delu 90 mest in krajev

Letos se je na državno tekmovanje akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna uvrstilo 90 mest in krajev, 18 kampov in glampingov, sedem mladinskih prenočišč, 28 tematskih poti in Petrolovi bencinski servisi. Na sredini prireditvi so podelili priznanja najbolje ocenjenim mestom, turističnim, zdraviliškim in izletniškim krajem, mestnim, vaškim in trškim jedrom, mladinskim prenočiščem, kampom, glampingom,  tematskim potem in Petrolovim bencinskim servisom ter zmagovalcem spletnega glasovanja.

V kategoriji večjih mest je prvo mesto osvojilo Velenje, med srednjimi Slovenj Gradec, Ptuj je bil drugi, in manjšimi Črna na Koroškem. Med turističnimi kraji je prvo mesto pripadlo Kranjski Gori, med zdraviliškimi Rogaški Slatini, med izletniškimi Parku Škocjanske jame.

Nagrada za ‘lepoto in gostoljubnost’ tudi na Ptuj, Foto: PtujInfo

Priznanje za najlepše urejeno jedro so prejeli: Novo mesto za Glavni trg z okolico (mestno jedro), Rateče (vaško jedro) in Kanal za Trg Kontrada (trško jedro).

Najboljši kamp je Kamp Danica v Bohinjski Bistrici, glamping pa Glamping Olimia Adria village. Prvo mesto med mladinskimi prenočišči je zasedel MCC Hostel Celje. Naj tematska pot je postala Učna pot Škrata Bisera. Najbolje ocenjen Petrolov servis je BS Mengeš Kamniška.

Vir in foto: TZS, PtujInfo