Neprilagojena hitrost še vedno ostaja med najpogostejšimi vzroki za prometne nesreče z najhujšimi posledicami.

 

Javna agencija RS za varnost prometa in Policija zato v ponedeljek, 1. junija 2020, začenjata nacionalno preventivno akcijo Hitrost, ki bo potekala vse do 14. junija 2020.

V  okviru  izvajanja  akcije  bodo  na  območju Policijske uprave Maribor v ponedeljek, 8.6.2020,  med  7.  in  14.  uro, izvajali poostren nadzor cestnega  prometa  po metodologiji  »Veriga«,  s poudarkom na ugotavljanju prekoračitev hitrosti.

Cilj  poostrenega  nadzora  je  vplivati na voznike motornih vozil, da bodo spoštovali cestno-prometne  predpise,  ter  s  tem  zagotoviti  ugodne  in stabilne prometno-varnostne razmere.

Med epidemijo nekateri vozniki izkoristili bolj prazne ceste za tvegano vožnjo

V preteklih dveh mesecih, ko so veljali ukrepi za zajezitev epidemije in se je gostota prometa bistveno zmanjšala, so nekateri vozniki bolj prazne ceste izkoristili za tvegano vožnjo in s tem zavestno kršili prometna pravila. Večja kot je hitrost vožnje, bolj je verjetno, da pride do prometne nesreče, katere posledice so praviloma najtežje. Takšno vedenje v cestnem prometu je nevarno, neodgovorno in nedopustno.

Namen nadzora je vsem prometnim udeležencem zagotoviti varno pot do cilja

Policisti bodo med akcijo, od 1. do 14. junija, po vsej Sloveniji poostreno spremljali hitrosti v cestnem prometu in prehitre voznike ustrezno sankcionirali. Namen napovedanega poostrenega nadzora je umirjanje prometa ter zagotavljanje varnih poti do cilja za vse prometne udeležence. Pozorni pa bodo tudi na ostale kršitve v cestnem prometu, s katerimi bi morda lahko ogrožali svojo varnost in varnost drugih udeležencev.

Vir: policija.si