Za razliko od velikonočnih praznikov v preteklih letih se bomo morali prebivalci tokrat držati predvsem doma in omejiti druženje. Še vedno je namreč v veljavi vladni odlok o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah ter prepovedi gibanja izven občin.

Gre za ukrep, ki ščiti zlasti najbolj ranljive skupine, za katere bi bila okužba s koronavirusom lahko usodna.

Zato bodo policisti tudi ta podaljšan konec tedna preverjali, ali spoštujete prepovedi gibanja in zbiranja.

Poostren nadzor bodo izvajali na avtocestah

Tiste, ki bodo zaradi malomarnosti ali ignorance kršili določila odloka bodo napotili na naslov stalnega bivališča. Voznike bodo najprej opozorili, če se ne bodo držali navodil pa bodo predali predlog za kaznovanje Zdravstvenemu inšpektoratu RS.

Policija ne kaznuje, ampak poda predlog za kaznovanje

Policijski nadzor
Policijski nadzor na javnih površinah. Foto: Facebook

Kor je že zgoraj navedeno, policija ne kaznuje in ne izdaja plačilnih nalogov. To ni v njihovi pristojnosti. Po socialnih omrežjih kroži veliko objav kako so jo jih policisti domnevno kaznovali in jim izročali plačilne naloge. TO NI RES! V teh primerih gre za tipičen primer “FAKE NEWS”. Policija vedno prvo opozori kršitelje in če njihovega opozorila ne upoštevate, potem izda predlog za kaznovanje ustreznemu prekrškovnemu organu, ki je v tem primeru Zdravstveni inšpektorat RS. V nobenem primeru pa ne izdajajo plačilnih nalogov in izrekajo kazni!

Ali se prebivalci držijo omejitev gibanja?

Po poročanju STA je zdravstveni inšpektorat doslej obravnaval približno 900 kršitev odlokov vlade in odredb ministra za zdravje, povezanih z epidemijo covida-19, izrekel pa tudi 128 glob v vrednosti 9000 evrov.

Za fizično osebo je predvidena kazen od 41,73€ do 417,29€. za pravne osebe pa 417,29€ do 41.729,22€. Z uveljavitvijo interventnega zakona, bodo globe višje in sicer od 400€ do 4.000€ za fizično osebo in 4.000€ do 100.000€ za privatno osebo.

Sodelujejo tudi s policijo, od katere so prejeli 1500 predlogov za uvedbo prekrškovnega postopka.

Nadzorovali bodo druge javne površine

Občani pogosto prijavijo nedovoljeno zbiranje in zadrževanje na določenih javnih krajih. Policisti bodo v tem vikendu posebej pozorni na znane lokacije zbirališča ljudi. Pred vikendom posebej opozarjajo, da prirejanje piknikov v naravi NI DOVOLJEN! Tudi plaža ni javni park ali sprehajalna površina, kjer bi bilo prirejanje piknikov dovoljeno. Sprehajanje posameznikov po sprehajalnih poteh pa je, ob upoštevanju varne razdalje, dovoljeno.

Pokanju z možnarji in karbidom se letos raje odpovejte

Ta vikend ni prazničen za policiste
Ta vikend ni prazničen za policiste. Foto: Facebook

Po vsej Sloveniji velja velika požarna ogroženost, kar pomeni, da velja prepoved kurjenja v naravi, saj bi lahko ogenj v tem vremenu hitro ušel izpod nadzora in zanetil nevarne požare. Zato ne kurite, ne sežigajte vejevja in drugega materiala in dodatno ne obremenjujte interventnih služb, kot so gasilci in policisti, ki so v teh dneh med tistimi poklici, ki so zelo obremenjeni s preprečevanjem širjenja novega koronavirusa.

Ob tem naj opomnimo tudi, da isto velja za pokanje z možnarkji in karbidom.

Na policiji zato predlagajo, da se vsi, ki so sicer zvesti tej tradiciji, letos odpovedo pokanju, saj bi lahko poškodbe dodatno obremenile zdravstveni sistem in posledično povečalo možnosti za okužbe v času razglašene pandemije.

Vir: www.policija.si

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR