Od petka znova promet po starem ptujskem mostu

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je z županom Mestne občine Ptuj Miranom Senčarjem včeraj popoldan sprostil promet na odseku med Ormoško, Zagrebško in Mariborsko cesto na Ptuju. Promet po dobrem letu obnovitvenih del znova poteka po starem ptujskem mostu.

Ovire ostranjene, promet znova po starem ptujskem mostu; foto: MZI

Ministrstvo za infrastrukturo (MZI) je v dobrem letu izvedlo temeljito obnovo mostov čez Dravo in Studenčnico, ki sta bila že v zelo slabem stanju, in hkrati obnovilo tudi odsek ceste med mostovoma. Gradbena dela so bila zaključena dober mesec pred pogodbenim rokom, včeraj pa je promet po napovedi tudi stekel, je poročalo ministrstvo za infrastrukturo. Zaključna dela na mostu bodo sicer potekala še nekaj časa, vendar prometa naj ne bi motila.

Po dobrem letu obnovitvenih del “sprostili” promet po ptujskem mostu. Foto: MZI

4,5 milijona evrov za obnovitvena dela

Vrednost del, ki so bila končana en mesec pred pogodbenim rokom, je 4,5 milijona evrov. Med drugim so obsegala zamenjavo mostnih dilatacij in ležišč, obnovo pločnikov in ograje na mostu ter obnovo odseka ceste med mostovoma čez Dravo in Studenčnico. S prenovo se je podaljšala življenjska doba obeh objektov, so pojasnili na ministrstvu, ob tem pa tudi, da se bo z rekonstrukcijo mostu izboljšala tudi prometna varnost tako za vozila kot za pešce in kolesarje.

Na Ptuju so prepričani, da bo promet s ponovno vključitvijo obnovljenega starega dravskega mostu bolj varen in pretočen.  Foto: arhiv PeTV

Na novo tudi tri krožišča, kmalu ureditev nevarnega odseka Maribor-Vurberk-Ptuj

Avgusta je Direkcija RS za infrastrukturo zaključila ureditev krožnih križišč na Mariborski cesti, na Ormoški cesti za mostom pa je bilo urejeno začasno krožišče. V teku je priprava projektne dokumentacije za izgradnjo fiksnega krožišča. V letošnjem letu bo izvedena tudi preplastitev treh delov odseka Spuhlja-Zavrč v vrednosti 1,75 milijona evrov, dela bodo predvidoma zaključena do konca leta 2019.

Na Ormoški cesti za mostom je na novo urejeno začasno krožišče, kjer je včeraj že prihajalo do občasnih zastojev; foto: Valerija Frčec

V načrtu za leto 2019 je ureditev nevarnega odseka na cesti Maribor-Vurberk-Ptuj v vrednosti 1,4 milijona evrov in rekonstrukcija ceste Ptuj-Spuhlja v vrednosti 4,7 milijona evrov. Po letu 2019 pa je predvidena tudi gradnja mostu čez Grajeno na Ptuju, ocenjena investicijska vrednost projekta je 542 tisoč evrov. Lani je bilo v Mestni občini Ptuj izvedenih za 470 tisoč evrov rednih vzdrževalnih del na glavnih in regionalnih cestah.

Peš most ponovno namenjen zgolj pešcem in kolesarjem

Zraven ureditve krožišč so v ptujski občini uredili tudi komunalno infrastrukturo. Peš most, po katerem je del prometa potekal v času obnove, je ponovno namenjen zgolj pešcem in kolesarjem, v bližnji prihodnosti pa bo deležen prenove zgornje plasti, so sporočili iz ptujske občine.
Župan Mestne občine Ptuj Miran Senčar je ob tem dogodku povedal: »Ptuj ima spet štiri delujoče mostove. Kljub temu, da je bila obnova dolgotrajna in zahtevna, smo lahko zadovoljni, saj bo stari dravski most bolj pretočen, varnejši in nam bo še dolgo služil. Skrb za redno in temeljito vzdrževanje infrastrukture je edino zagotovilo, da se izognemo nesrečam podobnim tisti v sosednji državi. Ne glede na to, da imamo sedaj vse mostove operativne pa moramo sprejeti tudi dejstvo, da se promet vsako leto veča, kar pomeni, da bomo v prihodnosti potrebovali dodatni most, ki bo razbremenil obstoječo infrastrukturo in zagotovil še večjo pretočnost prometa na Ptuju in mimo Ptuja.«
Foto: MZI