Dolgo pričakovana ptujska obvoznica: Od rešitve prometnih težav še vedno daleč?

Projekt ptujske obvoznice, ki se vleče že desetletja, je kljub nedavnim premikom še vedno daleč od realizacije. Trasa obvoznice je po študiji variant določena, a civilna iniciativa opozarja na nevzdržne bivalne razmere ob obstoječih prometnicah ter zahteva prepoved mednarodnega tranzitnega prometa na tej cesti do izgradnje obvoznice.

 

Po menjavi vlade so bile postavljene nove prioritete, vendar je ministrstvo za infrastrukturo zagotovilo, da je ptujska obvoznica še vedno prioriteta in del strategije razvoja prometa v Sloveniji do leta 2030. Kljub temu pa je civilna iniciativa naslovila dopis na ministrstvo, v katerem opozarja na nevzdržne bivalne razmere ob območjih Spuhlje, Budine in Ormoške ceste, kjer poteka tovorni promet s strani Središča ob Dravi in Zavrča.

Omejitve tovornega prometa, sprejete leta 2019, se po mnenju civilne iniciative niso izkazale za učinkovite, saj prevozniška podjetja samostojno določajo kraj nakladanja in razkladanja. Iniciativa opozarja tudi na nevarnosti za pešce in kolesarje na omenjenih cestah, saj so že zabeležili tragične prometne nesreče.

Civilna iniciativa zahteva popolno prepoved mednarodnega tranzitnega prometa na tej cesti do izgradnje obvoznice in poziva ministrstvo, direkcijo za infrastrukturo, Družbo za avtoceste v Republiki Sloveniji in ptujsko občino, da pripravijo projekt razbremenilne obvozne ceste, ki bo povečala varnost na tem območju.

Vir: ptujinfo.com

MR