Na osrednji slovesnosti ob dnevu policije, so se včeraj, 26. junija 2020, v Policijski akademiji v Tacnu spomnili na vlogo policije pri nastanku naše države. Osvetlili so njihovo poslanstvo, ki se v vseh teh letih ni spremenilo, saj je njihova poglavitna skrb še vedno skrb za varnost ljudi.

 

Hojs: “Državljani vas vidijo na piedestalu branika njihove varnosti!”

Policija na pediestalu branika naše varnosti
Policija na pediestalu branika naše varnosti. Foto: Twitter

Minister Aleš Hojs je v svojem govoru spomnil na prelomne dogodke med letoma 1989 in 1991. Poudaril je, da so v izjemni složnosti, sodelovanju in medsebojni pomoči pripadniki takratne milice, ob pomoči teritorialne obrambe in ljudstva, odločno izborili našo svobodo ter suvereno in neodvisno državo.

 

“V vsem tem času se je policija soočala in se še vedno sooča z najrazličnejšimi dogodki in izzivi, a se ni nikoli izneverila ljudem in njihovi zaščiti,” je povedal minister Hojs.

Dan policije
Dan policije. Foto: Twitter

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na slovesnosti ob dnevu slovenske policije v Tacnu vsem policistkam in policistom dejal, da je v teh mesecih, odkar je z njimi, spoznal njihovo neizmerno iskrenost, strokovnost in požrtvovalnost za državljane Slovenije.

 

“Tudi v prihodnje se od vas pričakuje veliko. Državljani vas, tako kot Slovensko vojsko in slovensko zdravstvo, vidijo na piedestalu branika njihove varnosti. Za razliko od let 1990/91 tokrat vas še posebej visoko, torej pred Slovensko vojsko in ostalimi sistemi varnosti. Verjamem, da ste tega sposobni in, da boste to tudi storili,” je dodal Hojs.

Dodal je še, da če so potrebne zakonske spremembe na področju varovanja naših meja, ukrepanja proti paravojaškim enotam ali večja pooblastila pri zagotavljanju javnega reda in miru, jih bo kot minister zagotovil.

Znane osebnosti o slovenski policiji

Zbrane je nagovoril tudi generalni direktor policije mag. Anton Travner

“V junij, ki je za slovensko policijo običajno prazničen mesec, smo vstopili z negotovostjo, skoraj prepričani, da bomo morali dan policije obeležiti popolnoma drugače. In okoliščine so nas res prisilile v spremenjeno obliko in obseg praznovanja. A vseeno nam je uspelo ustvariti tudi nekaj slovesnega vzdušja. In prav nekaj slovesnosti, druženja in sprostitve v tem trenutku res potrebujemo, saj so zadnji meseci izjemno obremenili celotno policijo. K sreči smo prvi val epidemije uspešno zajezili, tudi ob pomoči državljank in državljanov, ki ste spoštovali ukrepe, za kar se vam ob tej priložnosti iskreno zahvaljujem. Brez vašega sodelovanja nam namreč ne bi uspelo.”

Poklon padlim policistom ob vojni za Slovenijo
Poklon padlim policistom ob vojni za Slovenijo. Foto: Twitter

Poklon padlim policistom

V okviru praznovanja dneva policije so se minister za notranje zadeve Aleš Hojs, generalni direktor policije mag. Anton Travner, direktor Uprave uniformirane policije Danijel Lorbek, v. d. direktorja Uprave kriminalistične policije Vojko Urbas in predsednik Združenja Sever dr. Tomaž Čas s položitvijo vencev v Parku spomina v Tacnu poklonili policistom, ki so izgubili življenje v vojni za Slovenijo 1991, in tudi policistom, ki so izgubili življenje pri opravljanju policijskih nalog po letu 1991.

Sporočilo policistov PU Koper:

Ob našem prazniku smo policisti PU Koper pokazali svoje modro srce, ki bije tudi za vas. Policija namreč ne obstaja zaradi sebe, temveč je tu za ljudi. Dan policije zato ni le naš dan. Obeležujemo ga skupaj z vami, saj ob vaši podpori soustvarjamo policijo, ki ji ljudje zaupajo, vanjo verjamejo in jo podpirajo. Za ljudi. #mojapolicija?